Qi: groene thee, gemaakt in vriendschap

De Nieuwe Band kiest voor Qi omdat:

  • Qi in vriendschappelijk en gelijkwaardig met lokale gemeenschappen samenwerkt;
  • bijna alle thee-soorten niet alleen biologisch, maar ook Fairtrade gecertificeerd zijn;
  • Qi die plantages heeft uitgezocht die thee produceren met de mooiste smaken en aroma's.

Zoektocht naar de beste groene thee

In 1997 ging Joe d’Armenia, de oprichter van Qi (spreek uit als "tsjie") op reis naar China. Het doel van zijn reis was om op zoek te gaan naar biologisch geteelde groene thee en naar die theeplantages die thee produceren met de mooiste smaken en aroma’s. Geen gemakkelijke opgave, want er zijn meer dan duizend thee-plantages in China en nog meer verschillende soorten groene thee.

Zijn zoektocht bracht Joe uiteindelijk naar de Yellow Mountain-regio, een prachtig afgelegen en onbedorven gebied. Joe: ''"Ik bezoek de theeplantages nog steeds regelmatig. Gemiddeld zo’n twee keer per jaar. De bezoeken betekenen veel voor me. Niet alleen omdat ze over vriendschap en gelijkwaardig partnerschap gaan, maar ook omdat ze de link zijn tussen de producenten in China en de consumenten in het Westen."''

groene thee

Vriendschap en gelijkwaardigheid

Qi werkt in vriendschap en gelijkwaardig partnerschap met lokale gemeenschappen in de Yellow Mountain-regio. Bijna alle thee-soorten zijn niet alleen biologisch, maar ook Fairtrade gecertificeerd. Qi koopt alle thee (behalve de Oolong- en Pu'erh-thee) rechtstreeks van de thee-boeren en in 2006 openden ze ook een eigen thee-fabriek in het gebied van de thee-plantages. De delicate theeplanten groeien op kleine boerderijen in de bergen van Zuid-China, een prachtig afgelegen en onbedorven gebied.
Hiermee is niet alleen werkgelegenheid gecreëerd voor de lokale bevolking, maar heeft Qi ook het hele productieproces (van de oogst tot het eindproduct) in eigen hand. Op deze manier wordt de kwaliteit van de thee van de plant tot het pakje gegarandeerd en is de hele keten volledig transparant en inzichtelijk.

De nieuwe Oolong-thee en Pu'erh-thee zijn voor Qi helaas nog niet Fairtrade verkrijgbaar. Eerlijke en respectvolle handel is voor Qi echter de basis van de samenwerking met alle thee-boeren, dus ook de thee-boeren die de Pu'ehr-thee en de Oolong-thee leveren, krijgen een goede prijs van Qi (zo'n 45% meer dan de minimumprijs voor fairtrade groene thee).

Yellow Mountains

Drie plantages

De thee is afkomstig van drie verschillende plantages in de Huang Shan - Yellow Mountains. Elke plantage is anders en produceert thee met z’n eigen kenmerkende smaak, kleur en aroma.

Thee van de plantage "The Top of the Mountain Garden" heeft bijvoorbeeld een bijzonder volle smaak en is rijk aan anti-oxidanten. "The Village Tea Garden" ligt lager op de berghelling. De thee is bijzonder fris en lichter van kleur, smaak en aroma. "The Presidential Garden" wordt heel precies beheerd en geniet een lange historie van thee-tradities. De thee is heel mild van smaak en licht van kleur.

Ondersteuning van de boeren en de gemeenschap

De Chinese thee-boeren krijgen van Qi een eerlijke prijs en een gegarandeerd inkomen. Daarnaast krijgen ze financiële ondersteuning door een tegemoetkoming in de kosten van de biologische controles. De fairtrade-premies hebben al geleid tot o.a. straatverlichting, betere wegen en een nieuwe school.

Groene thee

Theebladeren zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen die bij de bereiding van groene thee behouden blijven. Het verschil tussen groene en zwarte thee zit ‘m in het verwerkingsproces. Groene thee ondergaat geen fermentatieproces zoals zwarte thee, maar wordt na de pluk alleen even verhit en vervolgens bij een lage temperatuur verder gedroogd. Hierdoor blijven de gezonde voedingsstoffen behouden. Groene thee is rijk aan anti-oxidanten, vooral aan catechinen, een bijzonder krachtige anti-oxidant.

Gun Powder Pearl Tea

Maak groene thee met water dat na het koken zo’n drie minuten is afgekoeld. Laat de thee daarna zo’n drie tot vier minuten trekken en je hebt heerlijke groene thee.
Probeer bijvoorbeeld eens de frisse groene thee met munt of de verwarmende groene thee met gember.Ook heerlijk is de groene thee met de delicate, frisse smaak van in de ochtend geplukte jasmijnblaadjes. De verse jasmijn wordt traditioneel in laagjes gedroogd tussen de groene thee. De thee absorbeert zo de smaak en de geur van de bloemblaadjes.

En probeer natuurlijk eens de Gun Powder Pearl Tea de favoriete thee van Marka, één van onze verkoopsters!

Deel dit met anderen...