Quinoa van Primeal: biologisch en Fairtrade

01-11-2011 04:10

Primeal heeft nu drie hele bijzondere variëteiten quinoa: rode quinoa, quinori en couscous quinoa spelt op. Behalve enorm voedzaam, zijn deze producten ook bijzonder lekker en staan de rode quinoa en de quinori heel kleurig en mooi op je bord!

quinorie

Quinoa is een oeroud gewas dat in Zuid-Amerika verbouwd wordt en duizenden jaren geleden al door de Maya’s gegeten werd. Quinoa lijkt qua grootte wel wat op gierst en heeft een fijne, ietwat nootachtige smaak. Het is heerlijk in salades en heel geschikt om als graan te eten. Het heeft een indrukwekkende voedingswaarde: het bevat twee maal zo veel eiwit als rijst en vier maal zo veel calcium als tarwe en zit er ook nog vitamine B en vitamine E in.

Biologisch en sociaal

De quinoa van Primeal is afkomstig van hun eigen netwerk van biologische en Fairtrade-boeren in Bolivia waar ze rechtstreeks contact mee hebben. Alle producten dragen het "bio equitable"-keurmerk.

sociaal project

Rode quinoa is een natuurlijk ontstane variëteit die tussen de "gewone" quinoa groeit en heeft een iets uitgesprokener en nog notiger smaak! Prachtig op je bord en heerlijk in warme gerechten als vervanger van rijst en ook erg lekker in een salade.
De rode quinoa moet uit de gewone quinoa worden gesorteerd. In deze tijden dat quinoa schaars is, wordt het door de boeren als minder aantrekkelijk ervaren om dit te doen, omdat ze al een goede prijs voor de gewonen quinoa krijgen. Daarom kunnen we je niet garanderen dat we je het hele jaar rode quinoa kunnen aanbieden.

De quinori is al net zo’n kleurige mix. Ze is heerlijk als bijgerecht, als risotto, met groenten of in een salade. Samenstelling: rode quinoa (30%), voorgekookte volkoren rijst, kikkererwten en sesamzaad.

Couscous quinoa-spelt is een couscous gemaakt quinoa en spelt en is te bereiden als couscous. Ook heel lekker om couscoussalade (tabouleh) van te maken.

quinoa van Primeal