Biologische wijn: wijn met zorg en aandacht

05-10-2011 12:00

Een aantal jaren geleden was biologische wijn nog een zeldzaamheid, waar je naar moest zoeken. Tegenwoordig zie je overal de meest heerlijke biologische wijnen en ook steeds meer verschillende soorten. In restaurants, supermarkten en natuurlijk vooral in de natuurvoedingswinkels waar ze een veelzijdig en compleet aanbod hebben.

Maar wat is er eigenlijk zo bijzonder aan biologische wijn? Wat maakt het anders dan wijn die op een niet-biologische manier gemaakt is en voor welke wijnboeren kiest De Nieuwe Band? We vertellen het je graag en geven je direct wat wijn-tips om een aantal van deze heerlijke wijnen te proberen.

biologische wijn bij een (h)eerlijke maaltijd

Biologische wijn - samenwerking met de natuur

De wijnboeren waar De Nieuwe Band mee samenwerkt, willen niet alleen een biologische, maar vooral ook een hele lékkere wijn maken. En dat is nog niet zo eenvoudig. Het maken van wijn is een intensief en complex proces wat veel zorg en aandacht vraagt. Bij biologische wijn is dat proces nog intensiever. Een echte uitdaging dus voor elke biologische wijnboer, die daar dan ook elke dag met hart en ziel mee bezig is.

In de niet-biologische wijnwereld mogen chemische hulpmiddelen gebruikt worden voor het telen van de druiven en voor het maken van de wijn. Biologische wijn daarentegen wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Druiven die met aandacht en zorg voor de natuur zijn geteeld. Zonder het gebruik van kunstmest, het gebruik van gen-technologie en chemische bestrijdingsmiddelen. Er wordt in de biologische wijnbouw zorgvuldig gewerkt met de druiven zelf, met de samenstelling van de grond en met de elementen. Elke fles biologische wijn is dus het resultaat van een intensieve samenwerking met de natuur!

Javi van La Bodega de Pinoso controleert de druiven

Biologische wijn - vol van smaak

De unieke eigenschappen van wijn worden voor een groot deel bepaald door de grondsoort, het druivenras, de ligging van de wijngaard en de vitaliteit van de wijnstok. Biologische wijnboeren plukken meestal heel doelmatig met de hand en kunnen daarmee een eerste kwaliteitsselectie maken.

Omdat er geen kunstmest gebruikt wordt, reiken de wortels van de plant dieper in de grond en heeft de wijnstok toegang tot andere voedingstoffen die de smaak van de druif en daarmee de smaak van de wijn beïnvloeden. Bij het maken van de wijn wordt gebruik gemaakt van de gisten die van nature aanwezig zijn op de druivenschil. Het natuurlijke gistingsproces dat hierdoor ontstaat, beïnvloedt de uiteindelijke smaak. Door deze natuurlijke manier van werken kun je letterlijk de bodem en de lucht van de streek in de wijn proeven!

geniet van biologische wijn

Biologische wijn - arm aan sulfiet

Het is niet zo, dat er bij het maken van biologische wijn helemaal geen sulfiet wordt gebruikt. Sulfiet komt ten eerste vaak van nature in wijn voor en is bovendien een moeilijk te vervangen middel dat wijn bewaarbaar maakt en verzuring tegenhoudt, iets waar vooral jonge wijnen erg gevoelig voor zijn. Het is dus moeilijk om goede en houdbare wijn te maken, zonder ook maar een beetje sulfiet te gebruiken. De toegestane hoeveelheden sulfiet in biologische wijn is gelukkig maar een fractie van de EG-norm voor gangbare, niet-biologische wijnen.

De laatste jaren zijn er steeds meer biologische wijnmakers die het toch ook lukt om goede wijnen te maken die helemaal zonder sulfiet zijn. Probeer bijvoorbeeld eens de "No-sulphur"-wijnen van het Italiaanse Pizzolato of van het Zuid-Afrikaanse Stellar Organics

La Bodega de Pinoso

We hebben zo’n 80 wijnen in ons assortiment. Probeer bijvoorbeeld eens de Spaanse wijnen van La Bodega de Pinoso. Deze coöperatie werd in 1932 opgericht in het dorpje Pinoso, zo'n 50 km ten westen van Alicante. Er zijn 300 boeren bij deze coöperatie aangesloten en 50% van de wijnproductie is ondertussen biologisch. De Bodega stimuleert haar leden om te schakelen naar biologisch en organiseert daarom o.a. bijeenkomsten over biologische landbouw. De Bodega wordt geleid door een team van jonge, enthousiaste wijnmakers. Hun streven is om uiteindelijk 100% biologisch te werken.

La Bodega de Pinoso

De Nieuwe Band werkt graag met deze enthousiaste mensen samen en we hebben ondertussen een serie van ruim tien soorten biologische wijnen van La Bodega de Pinoso.

De wijnen van deze bodega hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een “mediterrane ziel”. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en druivenrassen. De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van bijvoorbeeld de druivensoort monastrell.Ze combineren moderne en traditionele technieken waardoor ze onder meer met lage sulfietgehaltes kunnen werken. Het resultaat: mooie wijnen die al veelvuldig in de prijzen zijn gevallen!

Lees alles over La Bodega de Pinoso (én bekijk het filmpje) bij onze producentenportretten.