Ghee van Remeker

01-09-2011 08:30

Remeker Ghee wordt op boerderij "De Groote Voort" bereid uit weiboter van Jerseykoeien-melk.Onze proevers waren erg onder de indruk van de kwaliteit van deze ghee van Remeker. Ze is van zeer goede kwaliteit, heeft een heerlijk nootachtig aroma en een prachtige diepgele kleur.

jerseykoeien

Diervriendelijk

De boerderij heeft diervriendelijkheid, duurzaamheid en de kringloop binnen het eigen bedrijf hoog in het vaandel. Zo zijn hun koeien antibioticavrij, worden ze niet ingeënt en grazen ze in kruidenrijke grasklaverweiden. In 2004 bouwden ze een grotere, ronde potstal die zoveel ruimte bood aan hun koeien, dat deze voortaan hun hoorns konden houden. Omdat er geen gevaar meer was dat ze elkaar zouden verwonden, zoals het geval is bij koeien die minder ruimte hebben. De weiden worden bemest met eigen mest uit deze potstal.

Weiboter is meestal een restproduct bij het kaasmaken en wordt vaak weggegooid, maar bij het maken van de Remeker-kazen gebeurt dat niet. Jan Dirk van de Voort: ''"Die weiboter gebruikten we altijd al wel om in te bakken maar we smeerden het niet op ons brood, want echt lekker was het niet. Tot het plotseling, in een week tijd, ineens heel lekker ging smaken. We gingen toen kijken wat er veranderd was in ons bedrijf in deze week. Toen bleek dat net in deze week de veestapel was uitgebreid met veel jonge koeien met horens en een groot aantal koeien zonder hoorns de boerderij hadden verlaten. Het percentage gehoornde koeien was in deze week dus enorm toegenomen. We kunnen het niet verklaren, maar sinds het merendeel van onze koeien weer hoorns heeft, is onze boter lekker gaan smaken!"''

potjes Ghee

Bereiding

Geklaarde boter wordt gemaakt door boter te verhitten, om zo het vocht te scheiden van de vetten. Dit wordt ook wel geklaarde boter of boterolie genoemd. Het maken van (echte) ghee gaat nog een flinke stap verder. De geklaarde boter wordt nog langer verwarmd, zodat echt alle vocht verdampt en de suikers in het vet lichtjes gaan karamelliseren. Wat overblijft is een zeer zuivere en heerlijk ruikende ghee, die behalve lekker om te eten, volgens Jan Dirk ook een uitstekende brandzalf is. Op de boerderij wordt de ghee ook als natuurlijke, eetbare coating gebruikt voor hun kazen.