Geelvin-tonijn: vragen en antwoorden

01-09-2011 09:00

We hebben al een aantal artikelen geschreven over de ingewikkelde aspecten van duurzame visserij in het algemeen en specifiek over die van tonijn. De laatste tijd kregen we van winkeliers en consumenten extra vragen over geelvin-tonijn. We willen proberen om deze in dit artikel zo goed mogelijk te beantwoorden.

geelvin-tonijn

Vragen van winkeliers en consumenten:

De vragen die gesteld werden, zijn onder andere:

  • ''"Geelvin-tonijn staat toch op de lijst met bedreigde tonijnsoorten? Hoe kan het dan dat De Nieuwe Band deze tonijnsoort verkoopt?"''
  • ''"Waar is de informatie die De Nieuwe Band geeft over duurzame vis, eigenlijk op gebaseerd?"''
  • ''"Is het niet beter om geen tonijn meer te verkopen in natuurvoedingswinkels en het ook helemaal niet meer te eten?"''

We zijn blij met deze vragen omdat het aangeeft dat veel winkeliers en consumenten, net als wij, waarde hechten aan de herkomst van hun voeding. Duurzame visvangst is een ingewikkeld onderwerp en het is daarom ook niet makkelijk om een compleet antwoord te geven in een paar zinnen.

De antwoorden in het kort:

Samengevat kunnen we je de volgende antwoorden geven:

  • De grootste bedreiging van het voortbestaan van geelvin-tonijn is de (bij-)vangst van jonge tonijn die zich nog niet voortgeplant heeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de destructieve vangstmethoden die vaak gebruikt worden bij het vangen van skipjack-tonijn. Fish4Ever kiest altijd voor vangstmethodes waarbij gericht op volwassen tonijn gevist wordt zodat zeker is dat die zich al voortgeplant heeft.
  • Fish4Ever beschikt over een enorme kennis en expertise op het gebied van duurzame visvangst. Ze volgen alle ontwikkelingen op dit gebied op de voet en laten deze voortdurend meewegen in hun inkoopbeleid. Ze weten dus precies waar hun vis vandaan komt en delen die kennis actief.
  • Door hun kennis en hun inkoopbeleid hebben ze een regulerende invloed op de visvangst. Door Fish4ever-producten te kopen, ondersteun je hun positieve invloed op de duurzame visserij. Je kunt ervoor kiezen om helemaal geen vis meer te eten en daarmee niet bij te dragen aan het leegvissen van de zee. Of je kiest voor vis waarvan je zeker weet dat die duurzaam gevangen is, zoals van Fish4Ever. Daarmee ondersteun je hen en hun stimulerende invloed op de duurzame visserij. Dit omdat dan dié vissersgemeenschappen gesteund worden die al duurzaam werken én er meer vissersgemeenschappen zullen overstappen op de criteria die Fish4Ever hanteert.

Wil je graag een uitgebreider antwoord, dan kan je die hieronder lezen.

tonijn

De Nieuwe Band kiest voor Fish4Ever

De Nieuwe Band kiest voor vis van Fish4Ever. Zij werken namelijk actief samen met vissers, maritiem biologen, milieu-organisaties en controle-organisaties om op die manier steeds weer tot de beste keuzes te komen op het gebied van duurzame en eerlijke vis. Fish4Ever geeft uitgebreide informatie over al hun producten, de herkomst en de manier waarop ze werken en hun keuzes maken.

Fish4Ever: experts op het gebied van duurzame vis

De informatie in dit artikel en onze andere items over duurzame vis, is gebaseerd op publicaties van o.a. Greenpeace en het WNF en op de informatie van Charles Redfrun, oprichter van Fish4Ever. De informatie van Fish4Ever wordt door veel onafhankelijke deskundigen op het gebied van duurzame visvangst bijzonder gewaardeerd.
Zo zegt bijvoorbeeld Marc Allain (onafhankelijke visserij-expert en auteur van het boek "Trading Away our Oceans" voor Greenpeace International) het volgende over Fish4 Ever en hun brochure "Hidden Cost of Tuna":

''"Een zeer goed stuk! Gefeliciteerd. ...Het gedeelte dat jullie hebben over fairtrade-criteria en sociale duurzaamheid is geweldig en is denk ik wat jullie producten van anderen onderscheidt. Het is het “en veel meer” wat de producten van Fish4Ever anders maakt en datgene waardoor consumenten zich goed kunnen voelen als ze Fish4Ever kiezen. Deze brochure is echt een heel goed stuk werk, over een zeer complex onderwerp, die degelijke informatie levert die de meest bezorgde consumenten zou moeten geruststellen. Het is geweldig dat jullie je huiswerk goed gedaan hebben en de consument helpen om duurzame keuzes te kunnen maken."''

Bedreigde tonijnsoorten

Zoals inmiddels bij veel mensen bekend is, wordt een aantal tonijnsoorten met uitsterven bedreigd. De meest bedreigde soort is blauwvin-tonijn, een tonijnsoort die vooral vers gegeten wordt. Deze soort is al bijna niet meer te krijgen en wordt door De Nieuwe Band en Fish4Ever niet verkocht.

Grootoog-tonijn, geelvin-tonijn en albacore, zijn drie soorten tonijn die volgens een onlangs gepubliceerd rapport alleen zullen overleven als er onmiddellijk een quotum wordt ingesteld. Dit rapport is gepubliceerd door de International Union for The Conversation of Nature (IUCN), een samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met natuurbehoud en het verantwoord gebruik van natuurlijke middelen. Naar aanleiding van dit rapport en de aandacht daarvoor in o.a. de Volkskrant, kregen wij de bovengenoemde vragen van winkeliers en consumenten.

Geelvin-tonijn van Fish4Ever

Grootoog-tonijn en albacore zijn soorten die Fish4Ever niet in hun assortiment heeft. Geelvin-tonijn wel en dat roept uiteraard vragen op. We hebben Charles gevraagd om een uitleg over dit complexe onderwerp en hij kwam direct met een uitgebreide reactie.

Charles: ''"Er zijn verschillende beoordelingen voor de visstand van alle soorten vis. Geelvin-tonijn wordt verschillend beoordeeld in verschillende gebieden. Er zijn wereldwijd vijf Regionale Tonijn Autoriteiten (RTA) die beoordelen of een soort lijdt aan overbevissing en in welke mate. Op dit moment staat de Atlantische Oceaan er het beste voor en de Indische Oceaan (om een voorbeeld te noemen) staat er op het moment heel slecht voor en is sterk overbevist."''

''"We moeten alleen voorzichtig zijn met dit soort beoordelingen met betrekking tot de wereldpopulatie van een bepaalde tonijnsoort. Je moet bij het maken van keuzes zo’n beoordeling niet als enige uitgangspunt nemen. Als je bijvoorbeeld naar de RTA-cijfers kijkt, zijn er m.b.t. die cijfers al veel verschillende meningen van alle wetenschappers die bij het tot stand komen van deze cijfers betrokken zijn. Daarnaast zijn er verschillende peiljaren. Bijvoorbeeld: de laatste beoordeling voor de Stille Oceaan kan 2008 zijn, terwijl die voor de Atlantische Oceaan 2010 kan zijn. Ook zijn er voortdurend herzieningen omdat men gaandeweg ontdekt dat de waarderingen toch niet kloppen en ze aangepast worden."''

''"Het punt is dus dat deze cijfers vooral van belang zijn voor wetenschappers en voor het politieke proces m.b.t. duurzame visvangst. Als bedrijf, nemen wij deze cijfers uiteraard mee in onze keuzes (zo zijn we voor de vangst van witte tonijn naar een ander gebied gegaan, omdat de populatie in het noorden van de Atlantische Oceaan maar niet verbeterde), maar de cijfers zijn niet ons belangrijkste uitgangspunt."''

Destructieve vismethoden zijn grootste bedreiging

''"Eén van de grootste oorzaken van de problemen bij geelvin-tonijn, zijn de destructieve vismethoden die door de meeste visserijen worden gebruikt, o.a. bij de vangst van skipjack-tonijn. Daar wordt met “purse seine” netten gevist rond FAD’s (drijvende objecten/vlotten) die o.a. plankton, vissen, haaien en schildpadden aantrekken. Met zo’n purse seine net (een soort ringnet) kan alles in één keer gevangen worden. Slechts een deel van deze vangst wordt gebruikt, de rest is afval. Hierbij wordt heel veel jonge geelvin-tonijn meegevangen. Dit vangen van jonge tonijn is het grote probleem, want deze tonijn heeft zichzelf nog niet voortgeplant."''

In onderstaand filmpje zie je goed het verschil tussen de lijn-vangst (van skipjack-tonijn) en de destructieve purse seine-methode.

''"In de Atlantische Oceaan is de Golf van Guinea de kraamkamer voor geelvin-tonijn. Hier wordt tonijn gevangen die kleiner is dan een halve kilo en het is er een wirwar van positieve en negatieve aspecten: grote buitenlandse boten, lokale vissersgemeenschappen, purse seine vangmethodes en lijn-methodes. Dit gebied vermijden wij daarom volledig. Waar wij onze geelvin-tonijn vandaan halen, zijn de vissen al volwassen en hebben zich dus al voortgeplant. Er wordt alleen met lijnen gevist en we weten precies uit welke gebieden onze geelvin-tonijn komt."''

Ondersteun Fish4Ever in hun invloed op duurzame visserij

''"Wij hebben door onze actieve aanpak een regulerende invloed op vissersgemeenschappen en daarmee oefenen we invloed uit op duurzame visserij. Door onze vis te kopen, ondersteun je ons in deze aanpak. Fish4Ever kijkt voortdurend naar álle aspecten van duurzame visvangst en is daarom de beste keuze bij het kopen van vis."''

skipjack vissers

Het uitgangspunt van Fish4Ever is om voortdurend de beste keuzes te maken en om deel te zijn van de oplossing en niet van het probleem. Vanwege deze uitgangspunten kiest De Nieuwe Band voor Fish4Ever.

Als je nog vragen of suggesties hebt, over onze producten (vis of een totaal ander product), dan horen we ze graag!

We houden je graag op de hoogte van de overwegingen die we maken bij het kiezen van ons assortiment. Hier kan je daar meer over lezen.