Van ver en dichtbij...

03-12-2010 12:00

Regelmatig krijgen we van consumenten en winkeliers de vraag waarom we producten uit landen als Canada en China inkopen. Kan dat niet dichterbij? We leggen graag uit hoe we onze keuzes op dit gebied maken:
van ver of dichtbij

Droom

Het is onze droom dat alle landbouw wereldwijd op een biologische manier plaats vindt. Dit omdat het gezonder is voor de boeren, de grond die ze bewerken en voor alle flora en fauna. En omdat het producten voortbrengt die gezonder zijn voor de dieren en mensen die ze eten. Vandaar dat we er heel blij mee zijn dat in praktisch alle hoeken van de wereld het aantal boeren dat biologisch werkt groeit. Niet alleen in Europa, maar ook in landen als Brazilië, Canada, China en Iran.
Een tweede aspect van die droom is dat voedsel zoveel mogelijk voor de lokale markt wordt geproduceerd en verwerkt. Dat versterkt de verbinding tussen het platteland en de stad en verhoogt het bewustzijn bij consumenten van waar ons dagelijks eten vandaan komt. Ook zorgt het ervoor dat de meerwaarde van het eten zoveel mogelijk bij de boeren en verwerkers komt en levert het aanzienlijk minder milieubelastend transport op.Deze twee dromen proberen we voortdurend zo goed mogelijk met elkaar te combineren.

We zien het als een uitdaging om deze dromen te realiseren en zien tegelijkertijd onder ogen dat de huidige realiteit daar regelmatig op gespannen voet mee staat. De belangrijkste belemmering in dit geheel is de prijs die veel consumenten en winkeliers willen betalen. We geven een paar voorbeelden.
producten De Nieuwe Band

Zonnebloempitten

De zonnebloempitten die gebruikt worden voor onze olie, komen voornamelijk uit de Oekraïne. Het liefst hebben we zonnebloemolie van pitten die dichterbij geteeld worden. We hebben het eerst geprobeerd met Oostenrijkse zonnebloemolie van Fandler. Topklasse olie met een prijs die daarbij hoort. We verkochten er helaas zo goed als niets van. Vervolgens hebben we vorig jaar de Franse zonnebloemolie van Emile Noël opgenomen die weliswaar een stuk goedkoper is dan die van Fandler, maar die nog steeds duurder is dan ons huismerk. Tot nu toe zijn de verkoopresultaten daarvan helaas te laag.
De zonnebloemen die in Europa verbouwd worden zijn (zover wij weten) voor de productie van olie bestemd. In een ver verleden hebben we aanbod gehad van Franse consumptie-zonnebloempitten. Die zagen er wat betreft uiterlijk niet uit, in vergelijking met het aanbod uit indertijd Canada en de VS, en ze waren ook nog eens fors duurder. Momenteel betrekken we ze uit China omdat de kwaliteit vergelijkbaar is met die uit Noord-Amerika en omdat de prijs een stuk lager is.

Pijnboompitten

Een ander voorbeeld is het kiezen voor de herkomst van pijnboompitten. Hoewel het in de landen rondom de Middellandse Zee wemelt van de pijnbomen, is het ons tot nu toe nog niet gelukt om uit dit gebied biologisch gecertificeerde pijnboompitten te betrekken. De pijnboomwouden zijn te klein om gecertificeerd te worden. Er lopen projecten in Turkije maar die hebben nog geen gecertificeerde pijnboompitten opgeleverd die ook nog eens de gewenste kwaliteit hebben. Momenteel betrekken we de pijnboompitten daarom uit China waar biologisch “Booming” is. Nederlandse biologische importeurs als Do It en Tradin hebben in China sinds zo’n 15 jaar projecten lopen met biologische landbouwdeskundigen. De loonkosten in China zijn lager dan hier. China is van oudsher een boerenland waar in de traditionele landbouw combinatieteelt, vruchtwisseling, werken met compost en een slimme manier van met irrigatiewater omgaan bekend is. Grote gebieden waar nooit met kunstmest en pesticiden is gewerkt, konden zonder veel moeite omgeschakeld worden naar biologische landbouw.

muesli

Met sommige producten is het voor ons tot nu toe dus niet mogelijk om ze van dichtbij te betrekken. Gelukkig zijn er ook producten waarbij het ons wel lukt. De granen voor De Nieuwe Band muesli betrekken we bijvoorbeeld via de Halm en zijn afkomstig van Nederlandse boeren. Veel (ook biologische) Nederlandse bakkers halen een (groot) deel van hun meel uit Frankrijk, Hongarije en Oekraïne. De Nieuwe Band kiest ervoor om te werken met melen van granen die uit dezelfde regio komen als waar hun molenaars werken (de Commandeursmolen in Zuid-Limburg en Korenmolen De Zandhaas in Noord-Holland).

Denk met ons mee!

Producten uit (West-) Europa zijn over het algemeen een stuk duurder dan vergelijkbare producten uit landen als Canada, China en de VS. We hebben in het (nabije) verleden regelmatig duurdere producten van dichtbij uit ons assortiment moeten saneren omdat het niet werd afgenomen. Zie hier ons dilemma en onze vraag aan winkeliers en consumenten. We willen graag meer producten van dichterbij halen. Wil dat succesvol zijn, dan hebben we ook jouw hulp nodig. Geef het aan ons door als je producten van dichtbij, om te beginnen Europa/Middellandse Zee, wilt (ver-)kopen en aan welke producten je dan denkt.