Natuurlijke truffelolie van Tartufi di Fassia

08-12-2010 02:00

Wie ooit truffelolie geproefd heeft, zal dit niet snel vergeten: truffelolie heeft een bijzondere, zeer intense smaak en geur. Goedkoop is het niet, maar je hebt maar een paar druppeltjes nodig om een heel gerecht mee op smaak te brengen. Sterker nog, truffelolie is het lekkerst als het subtiel gebruikt wordt. Doe een drupje op een stukje brood, door een salade of op wat mozzarella of voeg het vlak voor het opdienen toe aan een warm gerecht en geniet van de bijzondere en intense smaakervaring!

tomaten-mozarella-truffelolie

Uniek: 100% natuurlijk

Wie de aflevering van De Keuringdienst van Waarde heeft gezien over truffelolie weet hoe bijzonder truffelolie met 100% natuurlijk truffelaroma is. In die uitzending blijkt namelijk dat het overgrote deel van alle truffelolie gemaakt wordt door een “aroma” toe te voegen aan olijf- of zonnebloemolie. Dit aroma kan van alles zijn: gefermenteerde knoflook, specerijenmengsels of nog erger, afvalproducten van aardolie of chemicaliën.

P.A.Q. Gubbio, een Italiaans familiebedrijf en de producent van de truffelolie van Tartufi di Fassia, heeft jarenlang geëxperimenteerd met diverse methoden om het aroma van echte truffels toe te voegen aan olie. Ze hebben een unieke methode ontwikkeld die echter (uiteraard) wel geheim dient te blijven. In de truffelolie van Tartufi di Fassia zit in elk geval écht truffelaroma, toegevoegd aan de beste kwaliteit biologische extra vergine olijfolie.

Anders dan bij de meeste truffelolie, proef je hier echte topkwaliteit olijfolie met een vleugje truffel. De smaak van de truffel is dus niet overheersend, maar juist subtiel. Daarom is deze olie makkelijker te gebruiken. De truffelsmaak moet immers niet overheersen, maar nèt aanwezig zijn.

truffels

Witte en zwarte truffels

Truffels komen vooral in Italië en Frankrijk voor en hebben een hele eigen en bijzondere smaak.Het zijn kleine “stinkzwammetjes” die onder de grond groeien en die variëren in grootte van een walnoot tot een tennisbal. Ze komen alleen in het wild voor -meestal onder eikenbomen in zeer schrale grond- en zijn erg moeilijk te vinden. Dit maakt ze exclusief en erg duur. Vroeger werd er gebruik gemaakt van varkens die ze door de sterke geur konden opsporen. Omdat deze varkens de truffels zelf ook erg lekker vinden en een groot deel van de oogst zo verloren ging, worden er tegenwoordig speciaal getrainde honden ingezet.

Er zijn verschillende truffelsoorten en elke truffel heeft zijn eigen seizoen. Grofweg kun je ze opdelen in witte en zwarte truffels. De witte truffel is moeilijker te vinden, maar dat heeft men er graag voor over, want de smaak en geur zijn een stuk delicater. Daarom zijn ze ook duurder dan de zwarte truffel.

truffeolie Tartufi di Fassia