Appelazijn

01-01-2011 12:00

Toen azijn net ontdekt werd, werd het vooral gebruikt om groenten langer houdbaar te maken. Maar al snel kregen de verschillende soorten steeds meer hun plek in de keuken. Een belangrijke en veel gebruikte azijnsoort is appelazijn.
Deze azijn wordt gemaakt van appelcider. Door de appelcider in contact te laten komen met lucht, zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbacterie ervoor dat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.

Aan appelazijn worden allerlei gezonde eigenschappen toegewezen. Het zou helpen je weerstand te verhogen, te ontslakken, af te vallen, en bovendien migraine en chronische vermoeidheid bestrijden. Appelazijn heeft een milde smaak en is lekker in allerlei gerechten. Wij hebben twee soorten in ons assortiment. De appelazijn van het Franse Delouis wordt gemaakt van Limousin-appels. De azijn van Côteaux Nantais komt uit de Loire-vallei in Bretagne (zie de foto hieronder).

appeloogst Côteaux Nantais

'''Dorstlessende tip:''' je maakt een gezonde en frisse drank door een scheutje appelazijn met fris bronwater (of juist warm water) te mengen en eventueel te zoeten met bijvoorbeeld honing of ahornsiroop.

'''Cosmetische tip:''' voor een reinigende tonic meng je appelazijn met gelijke delen water en brengt dat aan op je gezicht. 10 minuten in laten werken, afspoelen met lauw water en je hebt weer appelfrisse wangen.

'''Culinaire tip:''' voor een frisse vinaigrette met een tikje pit, meng je 1 deel appelazijn met 4 delen van een milde olie, een mespuntje mosterd, een snufje zout en een draai aan de pepermolen. Klop het lekker lobbig met een vork.

appelazijn