Real English cider van Dunkertons: traditioneel gebrouwen!

01-05-2011 08:00

Engelse cider wordt steeds populairder in Nederland. Daarom kun je in steeds meer cafés ciders van de tap bestellen. Meestal zijn dit echter fabrieks-ciders die in grote hoeveelheden geproduceerd worden en nogal doen denken aan appelsap met prik: vooral zoet en tamelijk vlak van smaak.

Dunkertons ciderVergeet deze fabrieks-ciders, en probeer in plaats daarvan eens de traditioneel gebrouwen Real Ciders van Dunkertons! Wij zijn je voorgegaan en de proevers hier waren onverdeeld blij verrast over de smaak en geur!

In vergelijking met de bij ons meer bekende Franse ciders, zijn de Engelse droger dan de Franse, hoger in alcoholpercentage en lichter mousserend. De ciders van Dunkertons zitten in een halve-literfles, voorzien van een kroondop. Eénmaal geopend kun je de fles eventueel afsluiten met een kurk, dan is de cider nog een aantal dagen te bewaren in de koelkast.

Black Fox dry

De Black Fox dry was bij het proeven absoluut onze favoriet. Het is een frisse, kruidige licht-mousserende cider die gemaakt is van negen soorten traditionele cider-appelrassen. Met een relatief hoog percentage van 7% is ze behoorlijk pittig. Je proeft in deze bijzondere cider bijna het land waarop de appels geteeld zijn, en de bloemen en kruiden die er in de buurt groeien. Deze drank heeft zoveel smaak en geur dat je er van blijft proeven. Een aantal culinaire recensenten heeft deze cider ook geproefd en was er zeer over te spreken. Ze wordt aanbevolen bij kruidige (Oosterse) gerechten.

Premium Vintage medium sweet

De Premium Vintage medium sweet is wat zachter dan de Black Fox en is hét ideale drankje voor een zwoele zomerse dag! Ze is gemaakt van de 'vergeten' appelrassen Sheeps Nose, Brown Snout en Foxwhelp en heeft heerlijk zachte en fruitige tonen. Deze cider past heel goed bij salades, kaas en amuses.

appels wassen

Susie en Ivor Dunkerton

Het echtpaar Susie en Ivor Dunkerton in het plaatsje Pembridge in Herefordshire is een fervent pleitbezorger van Real Cider (ambachtelijk gemaakte) cider. Zo’n 30 jaar geleden vluchtten ze weg uit het drukke Londense stadsleven, (Ivor had een goedbetaalde carrière bij de BBC) om in Pembridge hun ideaal van een zelfvoorzienende levenswijze na te streven.

Eenmaal daar, viel het Susie op hoeveel appels er in hun omgeving in de late herfst onder de bomen lagen te vergaan. Als nieuwkomers viel het hen op hoe de natuur om hen heen verkwanseld werd en er bepaalde diersoorten aan het verdwijnen waren. Daarom besloten ze, als eerste in de verre omgeving, om biologische cider te maken!

De makers van Dunkertons Cider waren met deze stap pioniers van de nieuwe weg die de Engelse cider zou inslaan, wat later leidde tot een heuse renaissance van échte cider.

Susie en Ivor Dunkerton