Extra grote pompoenpitten (uit Oostenrijk!)

22-09-2016 12:00

pompoenpitten uit Oostenrijk
We zijn heel blij met dit mooie, nieuwe product in ons assortiment! Extra grote pompoenpitten die niet alleen anders van smaak zijn, maar ook een hele mooie herkomst hebben. Ze komen namelijk uit Oostenrijk, en niet uit China, waar de meeste biologische pompoenpitten vandaan komen. Dat scheelt in één klap heel wat voedselkilometers!

Vaak kiezen we ervoor om producten echt te vervangen, als we iets vinden dat beter bij onze uitgangspunten past.Maar omdat de prijs van deze extra grote pompoenpitten toch aardig hoger is dan onze “gewone” (Noord-)Chinese pompoenpitten, houden we die laatste wel in het assortiment. Op die manier kun je zelf kiezen wat je belangrijk vindt, en wat binnen je mogelijkheden ligt.

Eerlijke samenwerking met de Oostenrijkse boeren

We kopen de pompoenpitten rechtstreeks in uit Oostenrijk. De partner waarmee we daar werken is gespecialiseerd in de verwerking van pompoenpitten. Ze werken samen met boeren die voornamelijk uit de regio Steiermark komen, en doen dit op contractbasis. Dat betekent dat de boeren een afnamegarantie en een eenvoudige betalingsregeling krijgen en een extra bonus na drie jaar trouwe levering. Daarnaast worden de boeren tijdens het hele proces van zaaien tot oogsten vakkundig bijgestaan met landbouwkundig advies.

Extra groot, rijk van smaak en heel knapperig

De pompoenpitten zijn niet alleen groter, maar hebben ook een vollere, krachtigere smaak én ze zijn van zichzelf al heel knapperig, ook zonder ze te roosteren. Heel lekker om over een salade te strooien, op je zelfgebakken brood of om bijvoorbeeld zelf een hartige spread van te maken. Tip: maak zelf een hartige borrel-snack door pompoenpitten na het roosteren direct te besprenkelen met wat shoyu.

Oogst en verwerking

De oogst van de pompoenpitten gebeurt mechanisch. Nadat de pompoenen rijp zijn, worden ze op een rij gelegd en vervolgens geoogst. In die oogstmachine worden de pompoenen in stukken gesneden en daarna worden in een trommel het vruchtvlees en de pitten van elkaar gescheiden. Het vruchtvlees wordt als bemesting weer op het land gelegd.

In de fabriek worden de pitten gewassen. Voordat de pompoenpitten gedroogd worden hebben ze een vochtgehalte van 50-60%. Door het drogen wordt dat teruggebracht naar 5-8%. Het drogen vindt plaats door indirecte verhitting bij een temperatuur van 60º C gedurende ±12 uur. Tijdens dit proces worden de pitten omgeroerd zodat ze los van elkaar komen. Na het drogen worden de pitten nog eens machinaal gereinigd en daarna koel opgeslagen. Als ze bij De Nieuwe Band aankomen in grote zakken, worden ze door onze eigen inpakafdeling in kleine zakjes verpakt en zo komen ze bij jou in je winkelmand.

Een hele klus dus, om pompoenpitten in een zakje te krijgen! Per hectare kan de oogst ook nog eens variëren tussen de 300 en 800 kilo, afhankelijk van weersomstandigheden. Deze relatief lage opbrengst is de reden dat de prijs van pompoenpitten een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld zonnebloempitten.