Biologische Toko: "Biologisch ondernemen met een glimlach."

10-06-2016 12:00

Biologische Toko Drachten
Jedidja Pander van webwinkel Biologische Toko in Drachten vertelt waarom zij ervoor kiest om biologisch te werken en welke keuzes daarbij voor haar belangrijk zijn. "Ik ben altijd op zoek naar nieuwe producten, nieuwe, mooie dingen die een kans verdienen. Soms gaan ze er na een tijdje weer uit omdat het niet verkoopt en soms slaat het goed aan. Trial and error, dat is eigenlijk het hele ondernemen. Maar dan wel met een grote glimlach!"

Wie, wat waar?

Naam winkel: Biologische Toko
Waar: Drachten
Website: www.biologischetoko.nl
Eigenaar: Jedidja Pander

Wat drijft je als winkelier?

"Pure producten aanbieden tegen een mooie prijs en daarbij je eigen koers varen, dat is het mooiste wat er is. Zelf je producten kiezen uit het grote aanbod van met name De Nieuwe Band en mensen bijstaan met advies en goede en persoonlijke klantenservice."

"We zijn in 2013 begonnen met het idee om een bedrijf te starten waarmee we ook echt iets kunnen toevoegen. Mensen gaan gelukkig steeds bewuster om met voeding en milieu en met een toegankelijke webwinkel willen wij de stap naar biologische producten zo klein mogelijk maken. Zo hanteren wij geen minimale afname, geven we volumekorting bij afname per doos en betalen onze klanten geen verzendkosten boven de €60,-."

Hoe gaat het?

"Sinds onze start in 2013 zijn we erg snel gegroeid en is een deeltijdbaan al snel meer dan een volle werkweek geworden. Gelukkig voelt het meestal niet als werken: het is prachtig om de hele dag bezig te zijn met je passie. We zijn begonnen in een magazijntje aan huis in Drachtstercompagnie en hebben sinds een jaar een pand in het centrum van Drachten, waar steeds meer afhalers hun weg naartoe vinden. Sinds 2014 zijn we lid van de coöperatie van De Nieuwe Band en begin dit jaar zijn we gecertificeerd door Skal (toezichthouder op de biologische productie) waardoor onze basis steeds steviger wordt."

"Het leuke is dat we zelf ook elke dag leren over de producten. Toen we begonnen hadden we bijvoorbeeld nog nooit van kokosmeel gehoord en nu gebruiken we het zelf bij wijze van spreken dagelijks. Ook dat is een mooie kant van het werk: je eigen kennis vergroten en mensen kunnen vertellen wat gezond is en hoe ze hun voordeel uit bepaalde producten kunnen halen."

biologische toko magazijn

Hoe past De Nieuwe Band bij je?

"Met hun hoge moraal wat betreft herkomst van producten weten we dat de producten van De Nieuwe Band altijd een goed verhaal hebben. Niet alleen dat ze gegarandeerd biologisch zijn maar ook dat de mensen die met de grondstoffen en de producten werken een goed bestaan hebben. Voor de pure en eerlijke producten die wij willen aanbieden, zijn we gewoon bij De Nieuwe Band echt goed op onze plek. Vanaf dag 1 al is De Nieuwe Band onze grootste leverancier en we hebben in hen echt een fijne partner gevonden. Onze contactpersoon denkt altijd mee, kent ons goed en heeft ontzettend veel productkennis. Sinds de toetreding tot de coöperatie| is de samenwerking met De Nieuwe Band alleen maar nauwer geworden."

Wat ga je dit jaar veranderen?

"Bovenaan mijn wish-list staat een nieuwe website. Om zo mijn producten nog beter te kunnen presenteren en het bestelgemak op de website te verhogen. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar nieuwe producten, nieuwe, mooie dingen die een kans verdienen. Soms gaan ze er na een tijdje weer uit omdat het niet verkoopt en soms slaat het goed aan. Trial and error, dat is eigenlijk het hele ondernemen. Maar dan wel met een grote glimlach!"