Drie soorten Demeter-bulgur van De Nieuwe Band

29-05-2016 12:00

bulgur van Demeter-kwaliteit biologisch-dynamisch

Goed nieuws: we hebben een producent van Demeter-bulgur gevonden. Hierdoor kunnen we nu niet alleen Demeter-bulgur van "gewone" harde tarwe aanbieden (voor dezelfde prijs als de biologische!) maar ook twee nieuwe soorten: spelt- en gerst-bulgur.

Een kookproef die we hier met de bulgur deden, leverde positieve reacties op: “Fijne smaak en geur, is iets fijner dan onze huidige bulgur, zacht en aangenaam.” De kwaliteit van deze bulgur vinden we zo mooi en de prijs is zo kloppend dat we besloten hebben om onze biologische bulgur te vervangen door deze biologisch-dynamische bulgur. Daarnaast nemen we ook twee nieuwe soorten op: spelt- en gerst-bulgur. Ook deze zijn van Demeter-kwaliteit!

Demeter? Wat is dat?

De Nieuwe Band kiest het liefst voor Demeter-producten, ook wel biologisch-dynamische producten genoemd. Biologisch-dynamische landbouw werkt namelijk niet alleen volgens alle biologische normen, ze doen daar op allerlei vlakken ook nog een schepje bovenop. Je kunt er hier meer over lezen

Demeter Biodynamisch

Bulgur (harde tarwe)

We zijn blij dat we deze bulgur van Demeter-kwaliteit aan kunnen bieden tegen dezelfde prijs als die van de biologische. Dat kan omdat we nu rechtstreeks bij de producent inkopen in plaats van via een tussenhandelaar. De harde tarwe voor de bulgur komt van een Italiaans samenwerkingsverband van biologisch-dynamische boeren.

Speltbulgur

Daarnaast hebben we nu ook speltbulgur aan van Demeter-kwaliteit. Meestal wordt bulgur gemaakt van harde tarwe, maar deze bulgur is dus gemaakt van spelt. Spelt behoort tot de “bedektzadigen”, dat wil zeggen dat de korrels met het kaf zijn vergroeid. Om bulgur te maken moeten deze korrels na het oogsten daarom eerst gedopt worden. Daarna worden ze in water geweld, gedroogd en in stukjes gesneden. De smaak van deze speltbulgur is mild en licht nootachtig. Daarnaast is het relatief licht verteerbaar en snel te bereiden. Door de rechtstreekse afname bij de producent zijn we met de speltbulgur ook nog eens de goedkoopste aanbieder in Nederland. De spelt komt uit Midden-Duitsland.

Gerstbulgur

Met de Demeter gerstbulgur zijn we, voor zover we weten, de eerste die dit in Nederland aanbiedt. Ook bij deze bulgursoort leverde de kookproef die we hier deden een mooi resultaat op: “Superlekker, bijzonder aangenaam en zacht”. De gerst voor deze bulgur komt net als de spelt uit Midden-Duitsland.

Bulgur: gemakkelijk en lekker!

Bulgur is een graanproduct dat heel makkelijk en snel te bereiden is: je hoeft het alleen maar 2 minuten te koken en daarna nog 15-20 minuten te laten wellen. Het is een heel veelzijdig en gezond alternatief voor witte rijst, pasta of couscous. Een aanrader in ovenschotels, salades, soep, burgers of bij roerbakgroente! Tip: vervang het water door bouillon bij het koken en wellen van de bulgur en serveer het dan met geitenkaas en rode biet. Traditioneel wordt bulgur in Indiase en mediterrane gerechten gebruikt als pilav, tabouleh en kibbeh.

''N.B. We zullen de Demeter-bulgur van harde tarwe eerst nog verpakken met het huidige etiket met daarop het bio-logo. Dit doen we omdat we nog heel veel van deze etiketten op voorraad hebben en we het zonde vinden om die weg te gooien. Zodra deze etiketten op zijn, zal het Demeter-logo op het etiket vermeld worden.''