Heerlijke hagelslag van De Nieuwe Band

28-01-2016 12:00

center

Houd jij ook zo van hagelslag op je boterham of beschuit? Hier stonden de vrijwilligers in de rij om te proeven, toen we op zoek gingen naar nieuwe soorten lekkere hagelslag. Vooral de extra pure (50% cacao) werd heel enthousiast ontvangen. Dit is namelijk de allereerste extra pure 'biologische' hagelslag in Nederland!

Naast deze extra pure hagelslag hebben we 32% puur, melk en een mix. Die laatste soort is een mengsel van de hagelslag “puur 32%” en witte hagelslag. Niet alleen heel vrolijk op je boterham, maar ook leuk om bijvoorbeeld taarten mee te versieren.

Echte pure hagelslag, met 50% cacao!

Uniek in Nederland: de eerste biologische hagelslag met een cacaopercentage van 50%! We kregen al langere tijd regelmatig vraag naar een “extra pure” hagelslag. De pure biologische hagelslag die we al hadden, bevat 32% cacao. Dat lijkt misschien weinig, maar 32% is het meest gebruikte cacaopercentage bij pure hagelslag. Daarnaast is onze pure hagelslag relatief licht van kleur, waardoor het er qua uiterlijk minder “puur” uit ziet. Daarom hebben we onze producent gevraagd om voor ons een puurdere hagelslagvariant te maken. Dat wilden ze graag doen, en we kregen vervolgens proefmonsters met 40% en 50% cacao toegestuurd. Het was leuk om te zien hoeveel van onze medewerkers zich als vrijwilliger aanmeldden om mee te proeven! De uitkomst was eenduidig: de 50%-variant werd de grote winnaar van de smaaktest. Veel proevers gaven aan dat ze deze zeker zouden kopen, vanwege de heerlijke volle chocoladesmaak. Dat deze hagelslag minder zoet is dan de 32%, wordt ook als een pluspunt ervaren. Echt een hagelslag voor chocoladeliefhebbers!

cacaovrucht aan de boom

De kleur van onze pure hagelslag

Je ziet misschien weinig kleurverschil tussen onze hagelslag melk en puur 32%. Dat komt doordat onze hagelslag wordt gemaakt van biologische cacao die een relatief lichte kleur heeft. Er zijn namelijk maar een aantal cacaorassen geschikt voor de biologische teelt. Zo’n ras moet én een goede weerstand hebben én lekkere cacaobonen opleveren. En toevallig hebben juist die cacaorassen een relatief lichte kleur. Daarom is het kleurverschil tussen de verschillende soorten hagelslag minimaal. Het gehalte aan cacao in onze pure hagelslag 32% is echter hetzelfde als in niet-biologische pure hagelslag en daarmee (minstens) even lekker puur van smaak.

Geen extra toevoegingen

Een ander verschil is dat in onze pure hagelslag geen gefractioneerd melkvet (harde fractie) en sojalecithine wordt gebruikt. Dit wordt vaak gebruikt om de hagelslag wat “romiger” te laten smaken. De producent vindt dit niet nodig, en zet net als wij zijn vraagtekens bij het gebruik van melkvet in hagelslag met de benaming “puur”. Onze pure hagelslag is dus geschikt voor veganisten. Het kan wel sporen bevatten van melkvet en is daarom niet geschikt voor mensen met een lactose-/melkallergie.

Herkomst van de ingrediënten

Afhankelijk van oogst en aanbod komt de biologische cacao voor onze hagelslag uit Ecuador, Dominicaanse Republiek, Mexico en Peru. De biologische rietsuiker komt uit Brazilië, Argentinië en Thailand. We zouden het liefst zien dat onze hagelslag niet alleen biologisch maar ook Fairtrade is. Helaas kan onze producent ons dat nog niet leveren. Dat is vooral een capaciteitsprobleem. De partijen biologische hagelslag die onze producent nu in hun fabriek verwerkt, zijn nog dusdanig klein, dat het voor hen niet uit kan om daarnaast ook dubbel gecertificeerde (biologisch en fairtrade of UTZ) cacao en rietsuiker te verwerken.