Dr. Bronners': All One!

17-12-2015 12:00

Ken je de producten van Dr. Bronner? Dit Amerikaanse merk staat niet alleen bekend om de eenvoud en mooie ambachtelijke kwaliteit van hun producten, maar ook vanwege hun missie om van de wereld een mooiere plek te maken. Het bedrijf werkt al sinds de oprichting in 1948 volgens Fairtrade-principes en is in de Verenigde Staten heel populair. Vanaf nu is het ook in bio-winkels in Nederland verkrijgbaar!

All One - onze wereld, onze natuur, onze missie

Dr. Emmanuel Bronner werd in 1908 in Duitsland geboren, als kind van een joodse familie die al sinds 1858 op traditionele wijze zeep maakte. Emmanuel was, volgens het toenmalige gildensysteem, de 3e generatie zeepmaker. In 1929 vluchtte hij voor het opkomende fascistische regime naar de Verenigde Staten. Hij volgde daar een studie bio-chemie en zette tegelijkertijd de familietraditie van het zeep maken voort. Zijn ouders bleven achter in Duitsland en overleefden de Holocaust niet.

Deze geschiedenis vormde de basis voor Dr. Bronner’s idee dat het echt anders moest met de wereld en hij begon aan zijn missie om met zeep de wereld te veranderen. Dr. Bronner’s Magic Soap werd in 1948 officieel opgericht. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door zijn kleinzoon en het merk Dr. Bronner’s is uitgegroeid tot het best verkochte merk voor natuurlijke zeep in Noord-Amerika.

drbronner

Etiketten met een filosofie voor een betere wereld

Als je de producten van Dr. Bronner ziet, vallen de bijzondere etiketten direct op. Emanuel Bronner predikte voor een betere wereld en drukte zijn teksten af op de etiketten van de zepen, die hij tijdens lezingen achterliet. Hij noemde zijn filosofie de “All-One-God-Faith” : “ALL ONE - onze wereld, onze natuur, onze missie”. Deze teksten zijn nog altijd te lezen op de etiketten. De huidige generatie Bronner heeft laten weten dat ze deze unieke labels niet zullen wijzigen, tenzij het door de wet verplicht wordt.

Fair Trade en gezamenlijke groei

Fair Trade is één van de belangrijkste uitgangspunten van Dr. Bronner’s. Vanaf de start van het bedrijf betaalde Dr. Bronner zijn werknemers een eerlijk loon zodat zij met hun gezinnen een gelukkig leven konden leiden. De biologisch gecertificeerde Fairtrade-ingrediënten zijn afkomstig van Fairtrade-partners uit de hele wereld: hennepolie uit Canada, olijfolie uit Palestina (90%) & Israël (10%), kokosolie uit Sri Lanka en palmolie uit Ghana. Deze vier belangrijke grondstoffen zijn de basis-ingrediënten voor alle producten van Dr. Bronner’s. Omdat niet al deze grondstoffen Fair Trade verkrijgbaar waren op de wereldmarkt, heeft Dr. Bronner’s zelf de Fairtrade-projecten in Sri Lanka en Ghana opgezet. De projecten zorgen niet alleen voor een eerlijk inkomen, maar ook voor een uitwisseling van kennis en ervaring en dat maakt gezamenlijke groei van allerlei projecten mogelijk. Zo koopt bijvoorbeeld Canaan Fair Trade (een Palestijnse producent van eerlijke olijfolie) kokosolie van het project in Sri Lanka om zeep te maken. Dankzij Dr. Bronner’s zijn er nu meer dan 10.000 mensen die met hun families een beter leven kunnen leiden.

Dr. Bronner’s geeft geen geld uit aan reclame. De winst die wordt gemaakt wordt geïnvesteerd in projecten voor eerlijke en milieuvriendelijke handel en in goede doelen, waaronder Sea Shepherd (een organisatie die zich inzet tegen walvisvangst), het opruimen van “plastic soup” in zee (vervuiling door micro-plastic) en acties tegen genetisch gemanipuleerde producten.

18-in-1-zeep

De producten van Dr. Bronner zijn allemaal op meerdere manieren te gebruiken en het meest bekend zijn de vloeibare 18-in1-zepen. Dit zijn zepen die je op wel 18 manieren kunt gebruiken! Volgens de echte Dr. Bronner-fans zijn er nog meer manieren, maar er zijn in elk geval deze 18: scheren, shampoo, tandpasta, douchegel, hot towel massage, badschuim, ademverfrisser, deodorant, mondspoelmiddel, babyzeep, aftershave, handzeep, voetenbad, bestrijdingsmiddelen van fruit & groenten wassen, wasmiddel voor kleding, insectenspray voor planten en op de moestuin, allesreiniger in de huishouding, dierenshampoo.

De natuurlijke zepen zijn een combinatie van extra vierge kokos-, olijf-, jojoba-, en hennepolie die samen met essentiële oliën een unieke zeep vormen. Door de zuivere samenstelling zijn deze zepen ideaal voor mensen met een gevoelige of allergische huid. De zeep geeft een fluweelzacht schuim dat je huid reinigt, verfrist en zijdezacht maakt. De zepen dragen zowel een biologisch als een Fair Trade keurmerk (“Fair for life”). Er zijn acht geuren: Pepermunt, Lavendel, Amandel, Tea Tree, Eucalyptus, Neutral Mild (zonder parfum), Roos, en Citrus-sinaasappel. Deze zepen zijn verkrijgbaar in vier formaten flessen als “Liquid Soap”.

zeep van Dr. Bronner

Shikakai handzeep

De shikakai zepen hebben grotendeels dezelfde samenstelling als de 18-in-1-zeep, maar een aantal extra ingrediënten. Het bevat bijvoorbeeld biologisch wit druivensap wat voor een extra vochtinbrengende werking zorgt. Daarnaast bevat het shikakaipoeder, afkomstig van een ayurvedische medische plant die in Azië van oudsher gebruikt wordt om je haar mee te wassen. Je kunt het gebruiken als handzeep maar het is ook geschikt om je gezicht of je haar mee te wassen.

shikakai-zeep van Dr. Bronner's

Lichaamsbalsem

De lichaamsbalsem van Dr. Bronner's zit in een handig en leuk retro schuifblikje en is gemaakt op basis van bijenwas en biologische jojoba-, hennep- en avocado-olie. De balsem is geschikt voor hele droge, schilferige of gebarsten huid (ideaal in de winter). De balsems herstellen en hydrateren je huid zonder een vetlaagje achter te laten en zijn heel geschikt voor de verzorging van kloofjes en schrale plekjes op het gezicht of als lichaams en lippenbalsem. De lichaamsbalsem wordt ook geroemd om zijn verzorgende werking bij oude en nieuwe tatoeages.

balsem van Dr. Bronner