Nieuws van het land - December

24-11-2015 12:00

Elke maand vertellen we jullie graag over onze zoektocht naar producenten en leveranciers die voor biologisch kiezen vanuit het hart. En over de oogsten van biologische producten over de hele wereld en de effecten die er zijn op de wereldmarkt. Deze maand vertellen we jullie over kikkererwten, amandelen, cashewnoten, cranberry's, linzen en pompoenpitten.

Italiaanse kikkererwten van coöperatie Terra Bio

De meeste kikkererwten komen uit Turkije, maar wij hebben een biologische coöperatie in Italië gevonden waar we mee samen werken. Daar zijn we heel blij mee, want het verkleint weer het aantal voedselkilometers.
Vorige zomer bezochten we de Italiaanse coöperatie (Terra Bio) in het heuvellandschap van de Italiaanse streek de Marche. De weersomstandigheden waren toen zo slecht (regen, regen, regen) dat de kikkererwten op het land verzopen en de oogst mislukte. Daarom hebben we vorig jaar andere kikkererwten ingekocht (ook uit Italië). Dit jaar waren de weergoden de coöperatie gelukkig gunstig gezind, zodat we nu wel de kikkererwten van coöperatie Terra Bio kunnen kopen.

kikkererwten van Terra Bio

Terra Bio is een groep van zo’n 70 biologische boeren en verwerkers in de Marche die in 1997 besloten om samen te gaan werken in een coöperatie. Bij elkaar beheren de boeren 50.000 hectare grond. De kern van Terra Bio wordt gevormd door de familie Gambini. Algemeen directeur van Terra Bio is Simonetta Gambini. Haar broer Maurizio is boer, voorzitter van de coöperatie en ook burgemeester van de plaats Urbino. Er is een sterke biologische beweging in dit deel van Italië en samen met een paar andere groepen boeren zorgen de boeren van Terra Bio ervoor dat in de provincie Pesaro e Urbino 45% van het akkerland biologisch bebouwd wordt! Het landschap is er prachtig. Door het sterk heuvelachtige landschap met diep uitgesneden rivierdalen wordt zeker een derde van de grond niet bewerkt en blijven dit natuurlijke zones met veel bossen en struikgewas.

simonetta van Terra Bio

Een van de uitgangspunten van de coöperatie is het hanteren van faire prijzen waardoor de boeren hun kosten kunnen dekken en een redelijke winst kunnen halen om van te leven. Andere uitgangspunten zijn langdurige samenwerkingen gebaseerd op wederzijds respect, sociale verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid. Dit laatste uit zich in het creëren van nieuwe banen het ondersteunen van milieu- en natuurprojecten.

Van het zaadgoed tot aan de verkoop; Terra Bio heeft de keten geheel in eigen handen. Ze maken zoveel mogelijk gebruik van streekeigen rassen en hebben een eigen programma om zelf hun zaadgoed te vermeerderen. Drie landbouwkundig ingenieurs staan de boeren bij met raad en daad. Financiering van het zaadgoed wordt door de coöperatie voorgeschoten en later na de oogst verrekenend. Ook het loonbedrijf met landarbeiders is lid van de coöperatie. Terra Bio doet de opslag, reiniging en verwerking van de granen, peulvruchten en zaden in eigen huis.

Prijsstijgingen voor amandelen

In september vertelden we al dat de oogstopbrengst van amandelen in Californië 50% lager dan normaal is, door de aanhoudende droogte.Daardoor is de vraag naar Spaanse amandelen omhoog geschoten, en ook de prijs van amandelen in het algemeen. De markt is nog steeds onrustig, omdat kopers niet meer willen betalen en de boeren niet met hun prijs willen zakken. Vanwege deze instabiele markt zijn we in tegenstelling tot andere jaren nog geen langdurige verplichtingen aangegaan. De prijs van onze amandelen gaat al omhoog. Hieronder een foto van de amandeloogst bij een van de boeren die onze amandelen telen.

amandeloogst

Prijsstijgingen voor cashewnoten

Ook de prijs van onze Indiase cashewnoten gaat fors omhoog. Daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. De vraag naar cashewnoten is gestegen, er is een ongunstige wisselkoers en de oogstopbrengst van cashewnoten in India valt dit jaar tegen. Door de hoge prijzen van amandelen en hazelnoten afgelopen jaar stapten veel mensen over naar cashewnoten. In plaats van amandelmelk wordt er nu bijvoorbeeld veel meer cashewmelk gedronken. En steeds meer mensen eten cashewnoten als alternatief voor pinda's.

Aziatische landen nemen zelf ook meer cashewnoten af. Daarnaast is de dollar ten opzichte van de euro begin van dit jaar een stuk duurder geworden. En tenslotte is de oogst bij onze Indiase leverancier tegengevallen. Geen goed nieuws over de oogst dus, maar wel goed nieuws over de herkomst van onze cashewnoten.

center

We werken voor onze cashewnoten namelijk samen met een heel mooi project in India waar zo’n 3.000 kleinschalig biologische boeren bij aangesloten zijn. De boeren krijgen een goede prijs voor hun cashewnoten en de fabrieksmedewerkers zijn het hele jaar door in dienst. Dat is heel bijzonder, want bij de meeste bedrijven is er alleen seizoenswerk. Ook krijgen medewerkers vakantie en vakantiegeld en elk jaar kleding en schoenen.

cashewnoten kraken

De gratis bedrijfscrèche is voor alle kinderen tot 5 jaar. Ze kunnen daar spelen en er zijn bedden voor de allerkleinsten om overdag te kunnen slapen. Aanvullend krijgen de Achal-medewerkers voor elk schoolgaand kind een bijdrage voor de aanschaf van lesmateriaal.

Cranberry’s

Afgelopen zomer is de fabriek in Canada, waar we doorgaans onze cranberry’s van betrekken, afgebrand. Naar verwachting zal de bouw van een nieuwe fabriek in december worden voltooid, zodat de fabriek in de wintermaanden kan worden ingericht.

Om deze periode te overbruggen hebben we eenmalig een andere partij cranberry’s ingekocht. Deze verkopen we sinds afgelopen maand. Het gehalte diksap in deze tijdelijke partij is hoger dan wat we gewend zijn. We verwachten binnenkort weer cranberry’s te kunnen krijgen van onze gebruikelijke leverancier.

Rode linzen

Onze rode linzen gaan in prijs omhoog als gevolg van een slechte oogst in Turkije en een voor ons ongunstige geldwisselkoers.

Pompoenpitten

De opbrengst van de oogst is dit jaar een stuk beter waardoor de prijs van de Chinese pompoenpitten gelukkig weer wat zakt.

Onze pompoenpitten komen uit de regio Tongliao in Noordoost-Mongolië. Dit is een prachtig ongerept gebied en de grondwaterkwaliteit is hier daardoor veel beter als in gebieden waar de industrialisering zich breed heeft gemaakt.

En juist deze grondwaterkwaliteit is van essentiële waarde voor pompoenen! Deze planten hebben namelijk veel water nodig om hun grote vruchten te vormen. Daarom is de kans gering dat er hier pesticiden vanuit het grondwater terecht kunnen komen in de pompoenpitten. Alsnog worden alle oogsten getest om hier zeker van te zijn. Onze pompoenpitten komen van een project waarbij teelt, opslag en verwerking allemaal in handen is van het Chinese bedrijf Dalian Huaen. Dit bedrijf is in 1993 gestart als een van de eerste biologisch bedrijven in China. De biologische boeren krijgen een dubbel zo hoge prijs dan de prijs die niet-biologische boeren ontvangen.

De grond is eigendom van de gemeente en de boeren pachten deze van de gemeente. Het bedrijf zorgt voor de contracten met en de landbouwkundige begeleiding van de ‘kleine’ boeren.