Houdbare Demeter-broden van de Biobakker

10-12-2010 12:00

De (consequente) Biobakker, ook wel bekend als Biobackstube Ahaus, heeft nu een unieke serie houdbare broden, die allemaal het Demeter-keurmerk dragen. Lekkere en ambachtelijke broden, handig om altijd in huis te hebben.

Ambachtelijke kwaliteit

Wie wel eens zo’n lekkere koek of een vers brood van de Biobakker heeft gegeten, weet het: alles wat de Duitse Biobakker bakt, is ambachtelijk, lekker en puur, en dat proef je ook! Zo gebruikt de Biobakker altijd puur biologische ingrediënten en zoveel mogelijk Demeter-ingrediënten. Van deze serie houdbare broden draagt elk brood het Demeter-keurmerk. De bakkerij werkt zo veel mogelijk met regionaal verbouwde granen en onderhoudt duurzame relaties met de boeren die de granen verbouwen. Ze noemen dit zelf “regionale Fair trade”.

knedende handen

Oude en vergeten gewassen: emmer en vlasdodder

De Biobakker stimuleert ook zoveel mogelijk het verbouwen van oude, vergeten rassen. Zo is er het “Gronings emmerbrood” waar Witte Emmer voor gebruikt is. Emmer is de oermoeder van de durum tarwe en de kamut. Het was tweeduizend jaar lang het meest verbouwde graan in deze streken, vooral omdat het op arme grond goed gedijde. Vanwege de lage opbrengst per hectare (2-3 ton in plaats van 7-8 ton voor tarwe) is het in de loop der eeuwen vervangen door de huidige tarwe-varianten. De Biobakkers kiezen voor herintroductie van Emmer juist omdat het erg geschikt is voor teelt op arme gronden, het kan zelfs helemaal niet tegen bemesting. Daarom is er nu ook een experiment gaande in samenwerking met Natuurmonumenten om dit gewas te verbouwen in natuurgebieden.
In dit brood is ook het oude en vergeten oliegewas vlasdodder verwerkt. Dit gewas heeft een hele eigen specifieke smaak en een optimale vetzuursamenstelling. De vlasdodder geeft het brood, dat zacht van smaak is, zijn structuur. Een ander brood dat ook met Emmer (maar dan Bruine) wordt gebakken is de “Emmerling”. Dit brood is qua smaak te vergelijken met rogge, maar krachtiger en volgens de Biobakker veel lekkerder dan roggebrood.

houdbare broden

Houdbaar brood

De broden worden eerst met de gebruikelijke zorgvuldigheid gebakken. Daarna wordt het gesneden en wordt het brood gepasteuriseerd. Hierdoor is het vanaf productie meer dan 3 maanden houdbaar. Deze goede kwaliteit is alleen mogelijk door zorgvuldige ambachtelijkheid en een goede hygiëne. Dit brood is ideaal om altijd in huis te hebben en biedt een uitkomst voor onderweg en op vakantie! Een echte aanrader is het nootrozijnen-speltdesembrood, deze is heerlijk om zo of met wat roomboter te eten. Het toastbrood is speciaal bedoeld voor in de toaster, en het is dan ook op zijn lekkerst als het geroosterd is!