Vivani getest door de Consumentengids - een reactie

01-10-2015 12:00

chocolade

In de Consumentengids van oktober werd melkchocolade getest, waarbij het heel opvallend was dat de biologische chocolade van Vivani als slechtste naar voren kwam.

Wij waren heel verbaasd over dit resultaat en de mensen van Vivani ook. Zij stuurden ons de volgende reactie, die we graag met je delen:

Reactie van Vivani

Voor de oktobereditie van de Consumentengids, het grootste testtijdschrift van de Consumentenbond in Nederland, is een test uitgevoerd met zestien verschillende melkchocoladerepen. Naast verschillende traditionele producten werd ook de ‘VIVANI Vollmilchmelkchocolade’ getest, de enige biologische chocolade onder de geteste merken.

Er is getest op vier criteria:
1) de smaak
2) de duurzaamheid
3) het aandeel verzadigde vetten
4) de juistheid van de informatie op de verpakking

In de einduitslag van de test kwam het VIVANI-product als een van de slechtste melkchocoladerepen uit de bus.
Reden van de kritiek van de Consumentenbond:
1) De ‘VIVANI Vollmilch-reep’ zou in de smaaktest te sterk naar suiker en melk hebben gesmaakt.
2) VIVANI zou niet gecertificeerd zijn volgens UTZ- of Transfair-richtlijnen (Transfair is de Duitse keurmerkorganisatie) en er zou daarom niet voldoende bewijs zijn dat de grondstoffen afkomstig zijn uit landen waar onder eerlijke omstandigheden wordt gewerkt.

Standpunten van VIVANI:
Ten aanzien van punt 1): We vragen ons af waarom de smaak van melk in een melkchocoladetest een punt van kritiek kan vormen. VIVANI heeft een uitgebreid assortiment van verschillende melkchocoladeproducten (waaronder producten met edelcacao, met een hoger cacaogehalte, etc.). Bij het geteste product, dat overigens een van de meest succesvolle biologische chocoladeproducten wereldwijd is, zetten we bewust in op een fijne crèmige consistentie en romige smaak. Dit doen we door middel van een hoogwaardige receptuur die zonder natuuridentieke aromastoffen en emulgatoren (sojalecithine) tot stand komt. Omdat onze chocolade uit de zestien geteste chocoladerepen als enige wordt gemaakt met ruwe rietsuiker (in plaats van geraffineerde suiker), is de als eigenzinnig ervaren smaak van de suiker naar onze mening het resultaat van het melassegehalte van de ruwe rietsuiker.

Ten aanzien van punt 2): VIVANI staat in de eerste plaats voor consequent biologische principes. Sinds de oprichting van het merk gebruiken we voor onze Vollmilch-chocolade biologische cacao van hoge kwaliteit uit de Dominicaanse Republiek. Deze cacao wordt verbouwd door verschillende cacao-finca's en coöperaties van cacaoboeren. Zij zijn zeer goed onderlegd en opgeleid op het gebied van biologische teelt. Wij zijn van mening dat in de melkchocoladetest van de Consumentenbond de biologische aspecten niet goed tot hun recht komen.

Bij biologische teelt is er altijd sprake van een aantal belangrijke sociale factoren. Zo verhinderen wij dat noch de cacaoboeren, noch hun producten worden blootgesteld aan chemische stoffen zoals pesticiden, etc. Door de directe handel wordt gewaarborgd dat de cacaoboeren de toeslagen waar ze voor de hoogwaardige biologische teelt recht op hebben, ook daadwerkelijk krijgen. Dit resulteert in een cacaoprijs die op dit moment duidelijk boven de wereldmarktprijs voor cacao ligt. Eventuele schommelingen in de prijs worden gecompenseerd door vaste prijsafspraken. Zo bieden we de cacaoboeren een gegarandeerd inkomen en een basis voor duurzame investeringen. Door onaangekondigde controles (onder meer door onafhankelijke cacaodeskundigen) krijgen we regelmatig een indruk van de omstandigheden bij de bron.

Voor VIVANI heeft een Fairtrade-certificering tot nu toe niet veel zin gehad omdat Transfair voor cacao uitsluitend het gebruik van kleine boerencoöperaties toestaat. Grotere biologische cacaofinca's, zoals een aantal van onze handelspartners, komen hier niet voor in aanmerking. Omdat we inmiddels een grote en daarmee een essentiële klant voor deze cacaoproducenten zijn geworden, zou het grote financiële schade voor hen met zich meebrengen als wij hen de rug zouden toekeren. Bovendien betekent dit dat we een aantal boeren hun bestaansbasis zouden afnemen. Een dergelijke beslissing is wat ons betreft noch duurzaam noch sociaal verantwoordelijk.

Conclusie en vooruitzicht:
We nemen de kritiek van de Consumentenbond uiteraard zeer serieus en we zijn ons ervan bewust dat tests van een onafhankelijk instituut kopers van onze chocolade extra zekerheid verschaft. In ons andere belangrijke cacaoland, Panama, zijn we daarom op dit moment al concreet bezig de duurzame en sociale staat in de cacaoteelt door een onafhankelijke partner
(Forest Finest) te laten doorlichten. Een dergelijke aanpak wordt ook overwogen als volgende stap voor de controle van onze cacaoboeren in de Dominicaanse Republiek.

Herford, Duitsland, 6 oktober 2015
Andreas Meyer – Directeur EcoFinia GmbH, VIVANI