Franse wijn van Cévennes: wijn van miljoenen jaren oude grond

04-09-2015 12:00

toegankelijke wijnen van Cévennes
Deze Franse wijnen van wijnmakerij Cévennes vallen niet alleen op vanwege hun goede smaak, maar ook door hun aantrekkelijke prijs én hun toegankelijkheid! Het zijn makkelijk drinkbare wijnen en zullen waarschijnlijk bij veel mensen in de smaak vallen.

Wijnadviseur Karel Meesters is enthousiast over beide wijnen, en in het bijzonder over de Chardonnay: ''"Met deze wijn had ik meteen een klik. Wat erin zit is opvallend goed voor zijn prijs. Bij deze wijn heb ik het gevoel dat je in Frankrijk geen betere Chardonnay kunt kopen in deze prijsklasse: een wijn die echt naar Chardonnay smaakt en zuiver is en goed in elkaar steekt. Nee, beter dan dit vind je eigenlijk niet."''

Ook andere wijnkenners zijn enthousiast. Deze Chardonnay heeft namelijk dit jaar een gouden medaille gewonnen op het Concours Agricole de Paris 2015.

De Cévennes, een gevarieerde regio

Op het etiket van de wijnen prijkt een opvallende tekening van een (berg)geit, die het symbool is van de Cévennes-regio, dat gelegen is in het centrale zuiden van Frankrijk. Waar andere (wijn)streken vaak gedomineerd worden door de aanblik van de vele wijngaarden, wordt er in deze streek al vele generaties lang van alles geproduceerd: niet alleen druiven, maar ook kastanjes, milde uien, vijgen en geitenkaas. De wijnen worden gemaakt door de coöperatie Lex Claux des Tourettes. Hun wijngaarden strekken zich uit over 23 gewesten rondom de berg Cévenol en bevinden zich op slechts 60 km van de mediterrane kust.

druiven inspecteren

Miljoenen jaar oude grond

De bodem in deze regio is heel, heel oud: zo’n 130 miljoen jaar. Dat is zo’n 30 miljoen jaar ouder dan bijvoorbeeld de Rhonevallei! Het ontstaan ervan gaat terug tot het krijttijdperk. Sindsdien heeft de constante verandering van de loop van de rivier de Gardon het land in deze regio bedekt met een laag klei, kalksteen en zandsteen.

Dit type bodem heeft grote invloed op de smaak van de druiven en wijnen. De chardonnaydruiven doen het hier erg goed, en de kalksteen in de bodem geeft een typische, lichte smaak aan de merlotdruif.

Ook het klimaat heeft invloed. Zoals de Languedoc bekend staat om haar warme klimaat in de zomer, zorgt hier de aanwezigheid van de berg Cévenol juist voor koele nachten, waardoor er een groot contrast is in de dag- en nachttemperaturen. Hierdoor rijpen de druiven langzamer en die langzame rijping zorgt voor een geconcentreerd aroma en een intense kleur.