Europese honing van Bona Mel

24-08-2015 12:00

biologische honing uit Europa van Bonamel
We zijn heel blij dat we jullie dertien soorten honing van de Spaanse imkerij Bona Mel kunnen presenteren! Deze biologische honing komt namelijk volledig uit Europa en dat past bij ons uitgangspunt om producten van zo dichtbij mogelijk te halen. Bij honing is dat niet gemakkelijk, want het grootste gedeelte van wat er in Nederland verkrijgbaar is, komt vooral uit andere werelddelen en dan met name uit Zuid-Amerika.
Ook op allerlei andere vlakken is de werkwijze van Bona Mel er één die we graag ondersteunen.

biologische Europese honing van Bonamel

Bona Mel is een Spaans familiebedrijf dat zich vanaf 1990 volledig met de productie van biologische honing bezighoudt. Deze honing is voor het grootste gedeelte afkomstig van bijen uit de ongerepte natuurgebieden van Spanje. Eigenaar Luís Company beheert de imkerij samen met zijn zoon Saul en de grootvader en vader van Luís waren ook al imker. Luís en Saul kunnen dus putten uit een rijke familietraditie!

pluspunten van Bona Mel

Overwinteren op eigen honing

Bona Mel laat de bijen overwinteren op eigen honing en dat is heel bijzonder. Er is zo’n 30 kg per bijenvolk beschikbaar en dat is relatief veel. In Noord-Europa is het meestal 20 kg, als de bijen überhaupt al op eigen honing mogen overwinteren. Noord-Europese bijen worden namelijk vaak bijgevoerd met (goedkoop) suikerwater, dat veel minder voedzaam is voor de bijen. Dit kan, omdat dit is toegestaan door de Europese regelgeving als klimatologische omstandigheden dit noodzakelijk maken".
Soms wordt het door Europese imkers op een andere manier opgelost, namelijk door de bijenkasten tijdens de winter te verplaatsen naar warmere delen. In Zuid-Duitsland bijvoorbeeld, verplaatsen ze soms de bijenkasten tijdens de winter naar Zuid-Italië. Maar bij Bonamel overwinteren de bijen op hun eigen honing, op hun eigen stek.

Biologisch, binnenkort Demeter

Dat Bona Mel het heel vanzelfsprekend vindt om biologisch te werken, blijkt wel uit het feit dat ze vijf jaar lang hun honing zonder bio-certificaat aan gangbare winkels en handelaren hebben verkocht, terwijl ze al wel volgens bio-richtlijnen werkten. Bonamel gaat zelfs nog verder dan de richtlijnen voor biologisch en op dit moment zijn Luís en Saúl bezig om een Demeter-certificatie voor al hun honing te krijgen.

Volledige transparantie

Nog een pluspunt van Bona Mel is dat ze hun honing zelf verwerken en exporteren. Dat maakt dat ze een volledige traceerbaarheid en transparantie kunnen bieden. Twee soorten honing komen niet uit Spanje, maar uit natuurgebieden in Roemenië. Dit zijn de acaciahoning en de lindehoning. De imkers in Roemenië waar Bona Mel mee samenwerkt, zijn voormalig werknemers van Bona Mel, die volgens dezelfde methode de korven beheren, zoals Bona Mel dat in Spanje doet.

imkers van Bona Mel

Gunstig geprijsd

De honing zit in relatief kleine potjes van 300 gram, waardoor de honing een hele toegankelijke adviesverkoopprijs heeft. De kleine potjes zijn ook leuk voor als je eens een andere honingsoort wilt proberen of niet zo vaak honing gebruikt.