Glutenvrij meel van Bauckhof

19-06-2015 12:00

glutenvrije melen van Bauckhof

Het Duitse Bauckhof introduceert vier nieuwe soorten glutenvrij meel: aardappelzetmeel, kikkererwtenmeel, rijstmeel en boekweitmeel.

Aardappelzetmeel wordt vooral gebruikt als bindmiddel, bijvoorbeeld in soepen en sauzen. Kikkererwtenmeel is in de meest uiteenlopende gerechten te gebruiken. Om een paar voorbeelden te noemen: in het Midden-Oosten wordt het wel gebruikt voor het maken van falafel (gefrituurde balletjes), in Frankrijk en Italië, maken ze er een soort gekruide pannenkoek van, die als snack wordt gegeten (in Frankrijk heet dit een “socca”, in Italië een “farinata” of “panelle”), en je kunt het gebruiken in een beslag voor Indiase groente-bahji’s.

Rijstmeel (van Demeter-kwaliteit) is geschikt als vervanger van bijvoorbeeld tarwemeel in glutenvrije cakes en koekjes, wordt gebruikt in Aziatische gerechten en is geschikt om sauzen mee te binden. Op dezelfde manier kun je boekweitmeel gebruiken, daarnaast wordt dit meel ook vaak gebruikt voor pannenkoekjes.

Bauckhof: biologische pioniers

Het Duitse familiebedrijf Bauckhof zit in Rosche (Niedersachsen), en is sinds 1969 specialist op het gebied van de verwerking van biologisch-dynamische granen. Ze werken nauw samen met een vaste groep van Demeter-boeren, met wie ze langdurige relaties zijn aangegaan. Samen met deze boeren zijn ze een systeem aan het opzetten waarmee ze voor beide partijen meerjarige prijs- en afnamecontinuïteit willen garanderen.

Bij deze werkwijze past ook de keuze van Bauckhof om zich aan te sluiten bij het Duitse Bio & Fair-keurmerk, wat ze een aantal jaren geleden gedaan hebben.

Onderdeel van dit keurmerk is bijvoorbeeld dat boeren verder gaan dan de EU-normen voor biologische landbouw en dat de producent minstens 50% van de grondstoffen betrekt van aangesloten boeren en minstens 60% van de grondstoffen uit Duitsland. Eerlijke prijsvorming en handelsbetrekkingen, sociale verantwoordelijkheid, milieu- en klimaatbescherming en regionale herkomst zijn andere criteria voor dit keurmerk.
één van de boerderijen van Bauckhof