Afscheid nemen van Provamel en kiezen voor Isola Bio

20-11-2014 12:00

Een half jaar geleden vertelden we jullie voor het eerst over het prachtige, Italiaanse merk Isola Bio. Isola Bio maakt soja-, granen- en notendrinks en we zijn om verschillende redenen enthousiast over hen! De goede volle smaak van hun producten, het hoge aandeel van de basisingrediënten, de keuze om die ingrediënten (ook de soja!) uit Italië te halen (deels zelfs van eigen boerderijen), het feit dat ze alleen biologische producten produceren: allemaal redenen om graag met hen samen te werken. Het bezoek dat we deze zomer hebben gebracht aan de fabriek en aan de sojavelden in Noord-Italië heeft onze keuze voor Isola Bio nog eens versterkt.

Isola Bio past bij onze manier van werken en we zijn blij dat we veel enthousiaste reacties over dit merk krijgen. Voor ons is het daarom nu tijd om afscheid te nemen van het merk Provamel. Dat is iets wat al veel langer op ons verlanglijstje stond, maar tot de introductie van Isola Bio hadden we nog geen goed alternatief voor dit bekende merk plantaardige dranken.

Nicola van Isola Bio

Biologisch, kwaliteit en een solidaire economie

Onze bedrijfsfilosofie gaat er van uit dat we met die bedrijven willen werken waar de keuze voor biologisch, voor goede kwaliteit en voor een solidaire economie een vanzelfsprekende keuze is.

Een solidaire economie betekent voor ons faire prijzen voor de boeren en de producenten. Maar het betekent bijvoorbeeld ook het creëren van de mogelijkheid om biologisch te boeren, om op die manier het platteland weer leefbaar te maken. Leefbaar door de biodiversiteit op het land en in de natuur te herstellen en leefbaar door de leegloop van het platteland tegen te gaan. Hierin past voor ons een merk als Isola Bio en dat maakt de keuze voor hen vanzelfsprekend.

Waarom afscheid van Provamel?

Alpro Foods is de producent van sojaproducten onder de merken Alpro (niet biologische producten die je vooral in de supermarkt vindt) en Provamel (biologische producten die je in de biowinkel vindt). Het bedrijf is ooit begonnen als een familiebedrijf met een product waar toen bijna niemand in geloofde. Vervolgens werd het bedrijf steeds groter, nam andere bedrijven over en bouwde meer fabrieken in allerlei landen. De familie kwam financieel in de knel door andere bedrijfsinteresses (in dit geval het aankopen van een niet-biologisch bedrijf in diepvries- en afbakproducten) waarop ze besloten Alpro Foods in de verkoop te zetten. Dit was midden 2009. Alpro Foods werd toen voor de neus van Unilever opgekocht door de White Wave Foods groep van de Amerikaanse multinational Dean Foods, één van de grootste voedings- en drankenbedrijven in de Verenigde Staten.

White Wave Foods (ook wel White Wave) heeft verschillende merken dranken en producten van dierlijke- en plantaardige herkomst. De meeste daarvan zijn niet biologisch. Haar “corporate social responsibility report” ziet er indrukwekkend uit en een deel van de producten die de onderneming produceert, dragen prominent een “GMO Free”-aanduiding. Dit betekent dat er geen gebruik is gemaakt van genetische manipulatie. Voor wat betreft de soja is dat in de Verenigde Staten zeker een statement. Een kanttekening daarbij is dat White Wave ook op allerlei producten van merken in de Verenigde Staten deze GMO Free-aanduiding vermeld, waarvoor het helemaal geen issue is (zoals op amandel-, kokos- en cashewdrinks). Verder is de GMO-vrije soja die gebruikt wordt voor producten van diezelfde merken nog steeds van niet-biologische soja-teelt.

In het publieke debat in de Verenigde Staten verkondigt White Wave dat ze het recht van burgers om te weten of hun voedsel GMO bevat, van groot belang vinden. Tegelijkertijd echter behoort White Wave tot de Grocery Manifacturers Association, de G.M.A. En de G.M.A. voert momenteel een miljoenen-campagne om te voorkomen dat er in de staat Washington DC een referendum wordt aangenomen voor het zichtbaar labellen van producten met GMO-ingrediënten. White Wave staat hierin zij aan zij met multinationals zoals Monsanto, Mc Donald’s, Proctor&Gamble en Kraft.

De Organic Consumer Association (*) voert een boycotcampagne tegen de merken van White Wave. Dit omdat White Wave behoort tot die (grote) bedrijven die de biologische normen minder streng willen maken, zodat ze hun producten goedkoper als “organic” kunnen verkopen. Een ander punt is dat White Wave stelt dat ze voor het belang van de boeren en een faire prijs gaat, maar in 2007 de Amerikaanse biologische sojaboeren liet vallen vanwege goedkopere Chinese soja. Twee jaar later, bijna tegelijk met de overname van Alpro Foods, liet ze vervolgens de biologische soja uit China vallen voor niet-biologische “om aan de vraag te kunnen voldoen”. Dat leverde toen een massale consumentenboycot op.

In 2013 werd White Wave afgesplitst tot een beursgenoteerde onderneming met een omzet van zo’n 3 miljard US dollar. Winst voor de aandeelhouder staat voor het bedrijf centraal.

Kiezen voor maatschappelijke winst

Met dit alles als achtergrond zijn we blij dat we door het opnemen van het merk Isola Bio en het schrappen van het merk Provamel weer een stap hebben kunnen zetten naar een wereld waarin niet de winst van aandeelhouders, maar de maatschappelijke winst voor natuur en milieu, consumenten, producenten en boeren centraal staan. We kunnen dit niet alleen, maar dankzij en samen met jullie. Geniet van Isola Bio en laat ons weten wat je ervan vindt.

soja op het land van Isola Bio

''(*) O.C.A. is een non profit organisatie die de belangen van biologische consumenten behartigt en telt zo’n 850.000 leden. De organisatie is opgericht in 1998 door verontruste biologische consumenten die campagne gingen voeren tegen het voornemen van het Ministerie van Landbouw om de biologische normen af te zwakken. Die campagnes worden ook nu nog gevoerd. OCA is in de VS al jaren de grote drijvende kracht achter de campagnes tegen de GMO en zaadmultinational Monsanto. Ze hebben een interessante website!''