Nieuws van het land - oktober

29-09-2014 12:00

Zoals elke maand, vertellen we jullie graag over de oogsten in de biologische landbouw, over de effecten daarvan en over de keuzes die wij naar naar aanleiding daarvan maken.

Goed nieuws over spelt(meel)!

De prijzen van spelt gaan gelukkig weer fors (± 30%) naar beneden met het loskomen van de nieuwe oogst. Spelt is weer volop leverbaar. Nog meer goed nieuws: we kunnen door de nieuwe oogst nu ook weer het Demeter speltmeel en -bloem verkopen.

Rietsuiker in prijs gedaald

Sinds een paar jaar kopen we onze (syramena golden light) rietsuiker van de suikermolen La Felsina en de boerencoöperatie Asociation de Canicultores Organicos de la Zona Central (ASOCACE) in Paraguay. Deze coöperatie, waarbij zo’n 200 “small farmers” zijn aangesloten, ligt in het midden van Paraguay, zo’n 35 kilometer van de hoofdstad.

We kiezen ervoor om veel “kleine” boeren een goede prijs te geven in plaats van één grootgrondbezitter. De suikermolen en de coöperatie zijn Fairtrade gecertificeerd en in 2002 mede opgezet door het Zwitserse Pronatec, pionier op het gebied van biologische rietsuiker.

rietsuiker uit Paraguay
De gemiddelde boer bij ASOCACE bezit en bewerkt zo’n acht hectare land. Dit is een groot contrast met de enorme plantages van de grootgrondbezitters, die veelal tienduizenden hectares beslaan! Vroeger leverde elk van deze kleine boeren individueel aan een suikermolen, meestal tegen erg lage prijzen.

Sinds de oprichting van de coöperatie is het ledenaantal verdubbeld en dankzij de goede prijs die de leden voor hun biologische suikerriet krijgen, is de levensstandaard voor de gemeenschap van Guarambare (ongeveer 5.000 inwoners) aanzienlijk verbeterd. De coöperatie voert de prijsonderhandelingen voor haar leden en dat heeft een positief effect op de inkomsten. Naast suikerriet worden yucca, bonen en zoete aardappels verbouwd voor eigen consumptie en voor verkoop op de lokale markt. ASOCACE biedt werk aan 200 “kleine” boeren en 500 landarbeiders die tijdens de oogst meewerken.

Ons vorige contract was van twee jaar geleden en toen lag de prijs van rietsuiker wereldwijd een stuk hoger dan nu. Met het nieuwe contract gaat de prijs van onze rietsuiker omlaag. Pronatec garandeert nog steeds aan de coöperatie dat ze de hele opbrengst van de oogst verkopen, ze betalen een biologische premie van 10-25%, financieren en organiseren de biologische certificatie, doen voorfinanciering van de oogst, zorgen ervoor dat vrouwen hetzelfde loon ontvangen voor hetzelfde werk als de mannen, organiseren bijeenkomsten ter verbetering van de (biologische) landbouw en zorgen ervoor dat alle werknemers eerlijke lonen en gezondheidszorg krijgen. Een project waar we graag mee samenwerken.

Oersuiker licht in prijs gedaald

Ook onze Sucanat oersuiker kopen we via het Zwitserse Pronatec. Zij werken sinds ongeveer 15 jaar samen met de kleine suikermolen Assukkar en met de boerencoöperatie Association de Productores Organicos y Agrosostenibles (APOYA) in Costa Rica. Bij APOYA zijn nu 38 boerenfamilies aangesloten. Pronatec heeft het startkapitaal van de coöperatie voorgefinancierd. Met dit geld zijn nieuwe suikerrietvelden aangelegd, is een agrarisch ingenieur aangenomen voor de begeleiding van de teelt en is de fair trade en biologische certificering gefinancierd. Naast suikerriet, wordt door de coöperatie ook koffie en kruiden verbouwd.

Prijsstijgingen rijst uit Italië

De prijzen van Italiaanse rijst gaan flink (rond de 10%) omhoog als gevolg van schaarste. Het is te koud geweest in de regio doordat het heel veel geregend heeft dit jaar. Rijstbloemen bloeien maar één dag. Als een deel van die dag de temperatuur onder de 18ºC blijft, dan komt het niet tot vruchtzetting in de aren en blijven de korrels leeg. De oogst is dit jaar ook later omdat de velden zo nat zijn, dat de combines het land niet op kunnen.
Allard (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) was deze zomer op bezoek bij onze vaste rijst-leverancier Provera. Hieronder zie je hem met Giovanni van Riseria Provera en een foto van de natte rijstvelden in die periode.

Provera
natte rijstvelden in Italië

Basmatirijst

Zoals we eerder al berichtten in Nieuws van het Land is de oogst december vorig jaar slecht geweest. De prijzen stijgen daardoor nog steeds, mede omdat de oogstverwachting voor 2014 ook niet best is. Dit jaar is er in India namlijk weer heel veel regen gevallen, waardoor enerzijds veel zaadgoed weggespoeld is en het anderzijds het te koud is waardoor de rijst niet tot bloei komt. Momenteel is de inschatting dat er 35% minder oogstopbrengst zal zijn dan gemiddeld.

Prijsverlaging quinoa

In navolging van de vlak voor de zomer verlaagde prijs van de witte quinoa, gaat nu ook de prijs van de rode quinoa omlaag (± 18%). We betrekken onze quinoa van de boerencoöperatie ANAPQUI uit Bolivia.

dorsende vrouwen quinoa