Stem op onze kapucijners als Bioproduct van het jaar!

18-09-2014 12:00

favoriete bioproduct

Onze kapucijners zijn genomineerd voor de verkiezing "Mijn favoriete bioproduct"!
Bionext houdt deze verkiezing om te laten zien dat biologische producten vaak nog veel meer meerwaarde hebben, naast het uitgangspunt dat ze biologisch zijn. Je kunt daarom op de Bioproduct-site niet alleen stemmen op je favoriete product, maar ook aangeven waar jouw ideale product nog meer aan voldoet. Bijvoorbeeld informatie over de herkomst of de lekkerste smaak.

Wij zijn supertrots op onze kapucijners en hopen dat iedereen daar op gaat stemmen!
Ze worden namelijk voor ons geteeld door Piet van Zanten (hieronder op de foto) van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof in het Groningse Garmerwolde.

center

We werken heel graag samen met Piet en Vera van Het Geweide Hof. Wat we zo mooi vinden aan hun manier van werken is dat ze bewust op zoek zijn naar het terugbrengen van oude en typisch Groningse gewassen en dat volledig in respect voor en met de natuur. Piet van Zanten:''"Ik voel het als mijn opdracht om ieder jaar weer samen met de natuur een goed gewas voort te brengen. Op mijn leeftijd ervaar ik dat ik heel erg nietig en geheel afhankelijk ben van wat de natuur me geeft of ontneemt waarmee ik de mensheid kan dienen met goed voedsel."''

Kapucijners: een Nederlands gewas dat niet van natte voeten houdt...

De kapucijner is een boon die alleen in Nederland wordt geteeld. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw gebeurde dat nog – net als vele andere bonen – op redelijk grote schaal in Groningen, Friesland en Zeeuws Vlaanderen. Voor de boer zijn bonen voor de bodem een prachtig gewas, want ze brengen stikstof in de bodem. Het telen van bonen en vooral het drogen ervan is echter nogal risicovol in een land waar het in het najaar geregeld wil regenen. Vroeger werden de bonen na de oogst handmatig – dus arbeidsintensief - opgestapeld op ruiters (houten constructies waarbij de bonen van de grond bleven) en op het land te drogen gezet. Na het rampjaar 1987, toen het in het najaar eindeloos regende en honderden hectares bonen omgeploegd moesten worden, was het voor de meeste boeren gedaan met de (gedroogde) bonenteelt.

Piet van Zanten vertelde ons dat zijn ervaring met kapucijners is dat hij van elke vijf jaar er twee jaren bij heeft met een goede oogst, één jaar “dat er mee door kan” en twee jaar met een ronduit slechte oogst (als gevolg van de natheid) en dat hij dan moet onderploegen. Toch teelt hij graag het gewas en vindt hij het leuk om met oude gewassen te werken.

kapucijners van Piet van Zanten

Kapucijners moeten 8-12 uur voorgeweekt worden en hebben een kooktijd van 60-75 minuten, afhankelijk van hoe oud de kapucijners zijn.