Nieuws van het Land - september

25-08-2014 11:00

Er valt weer veel te vertellen deze maand, met als belangrijkste nieuws de dramatische abrikozenoogst in Turkije. Ook voor veel andere producten geldt dat de vraag groter is dan het aanbod, of dat de oogsten slechter zijn dan normaal.
Wat somber nieuws dus, deze keer, vooral voor de boeren.

Abrikozenoogst dramatisch

De abrikozenoogst in Turkije is dit jaar dramatisch. Door het warme weer in januari en februari was de bloei dit jaar vroeg begonnen. Eind maart kwamen er drie nachten met zware vorst terwijl de bomen in bloesem stonden, waardoor de knoppen kapot vroren. Er wordt verwacht dat hooguit 10% van een normale oogst binnengehaald kan worden.

De verkrijgbaarheid van abrikozen is daarmee een drama. In het beste geval wordt ons slechts 5% aangeboden van wat wij jaarlijks verkopen en daarvoor kunnen wij geen containers laten komen. De prijzen liggen vervolgens zo hoog dat de consumentenprijs voor een zakje van 250 gram tussen de 8 en 10 euro uit zou komen. Op basis van de huidige informatie koersen we dan ook aan op een nog niet eerder beleefde situatie, namelijk dat we komend seizoen geen abrikozen gaan verkopen. In de loop van september zal onze voorraad oude oogst op raken (de Demeter abrikozen zijn al op).

Voor ons en voor jullie is dit misschien vervelend, voor de abrikozenboeren is de misoogst dramatisch. Wat er nog wel aan de bomen hangt is veelal zo weinig dat het niet loont om dit er nog af te halen. De boeren krijgen voor een deel een financiële tegemoetkoming van de regering. De regering is daardoor onder de boeren populair en dat is een belangrijke reden dat bij de verkiezingen van de laatste jaren Erdogan steeds wordt herkozen. Naast deze financiële tegemoetkoming heeft Rapunzel (onze leverancier voor o.a. de abrikozen) de 36 abrikozenboeren waar zij mee werken in het vroege voorjaar een voorschot betaald om de bomen te kunnen snoeien. Dat voorschot hoeven ze dit jaar niet terug te betalen. 

Velden met drogende abrikozen (zoals hieronder) zijn dit jaar dus schaars in Turkije...
velden met drogende abrikozen

Opbrengst hazelnotenoogst lager dan vorig jaar

Ook het gebied aan de Zwarte Zee waar in Turkije de hazelnoten verbouwd worden, is eind maart door vorst getroffen. Vooruitlopend op de nieuwe oogst, waarvan de verwachting is dat die lager zal uitvallen dan vorig jaar, stijgen de prijzen. Aangezien we onze contractvolumes al opgebruikt hadden, moeten we nu al fors duurdere bijkopen.

Moerbeien: grote vraag zorgt voor prijsstijgingen

We hebben veel meer moerbeien verkocht dan dat we gecontracteerd hadden en kunnen deze bessen sinds eind juli niet meer krijgen. Wachten is nu op de nieuwe oogst die in de loop van oktober beschikbaar komt. Een deel van de moerbeien komt uit het zelfde gebied (omgeving Malatya) als de abrikozen.
De moerbeien zijn gelukkig in mindere mate door de vorst getroffen. Maar door de dramatisch slechte oogst van de abrikozen zoeken boeren (en vooral handelaren) compensatie in andere gewassen. Daarnaast zijn er een paar bedrijven in de VS die proberen de hele oogst moerbeien op te kopen waardoor de prijs flink opgedreven wordt. Conventioneel of biologisch maakt dan niet meer uit. Dit samenspel van factoren zorgt voor een prijsstijging van maar liefst 65%.
In de loop van oktober zullen ze weer leverbaar zijn.

Durum-pasta van Castagno in prijs gestegen

Tijdens ons bezoek aan Italiaanse boeren kregen we het al van alle kanten te horen: het heeft in Italië de afgelopen maanden ongekend veel geregend. Het gevolg voor de tarwe: minder korrels per aar en kleinere korrels. Daardoor is de oogst van harde (durum) tarwe aanzienlijk lager uitgevallen dan normaal. Ook het eiwitgehalte is lager door het lage aantal zonuren.

Castagno verhoogt noodgedwongen de prijzen van haar harde tarwepasta met zo’n 10%. Aangezien de situatie voor de emmer (“oer-spelt”) niet anders is dan die van de harde tarwe, zullen die prijzen ook omhoog gaan. De prijzen daarvan waren op het moment van dit schrijven nog niet bekend.

tarwe-oogst bij Castagno

Slechte oogst witte bonen

Er is dit jaar een slechte oogst van witte bonen in China. Er was heel veel regen, waardoor de kwaliteit slecht is en veel partijen vanwege schimmel afgekeurd worden. De vraag is er niet minder om waardoor de prijs met 30% omhoog schiet.

Lage opbrengst mango-oogst

Naar verwachting kunnen we van ons eigen merk vanaf oktober weer gedroogde mango’s van ons eigen merk aanbieden. De oogst in Burkina Faso is dit jaar slechts 70% van wat er verwacht werd. Veel mango’s zijn afgekeurd vanwege aantasting door fruitvliegjes. Daarnaast koopt Zuid-Afrika meer en meer mango’s van Burkina Faso.
Een deel van de boeren verkoopt liever de mango’s als conventioneel, omdat ze dan mogen spuiten en de lagere prijs opweegt tegen het verlies aan oogst door fruitvliegjes. In welke mate de prijs van de mango’s zal stijgen, weten we nog niet. Mango’s van Horizon hebben we tot nu toe wel kunnen uitleveren.

Escoffee gesaneerd

Met pijn in het hart saneren we de koffie van Escoffee. De omzet van deze koffie waarbij de volledige verwerking (van koffieboon tot en met het verpakte product) in Ecuador plaats vond, is gedaald tot ver onder een acceptabel niveau. Veranderingen van kwaliteit, verpakkingen en terugkerende haperende leveringen deden deze koffie geen goed, en we hebben daarom nu echt moeten besluiten om te stoppen met de samenwerking met dit mooie project.

center

Prijsstijgingen Werz door hogere grondstofprijzen

Het Duitse Werz verhoogt over de hele linie haar prijzen als gevolg van hogere grondstofprijzen. Gemiddeld ligt de prijsverhoging tussen de 4 en 7%. Een paar producten hebben zelfs een veel hogere prijsverhoging, omdat bij een eerdere prijsronde deze producten vergeten waren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vierkorenmelen en het gierstmeel.