Nieuws van het land - mei

31-01-2014 12:00

Ook deze maand vertellen we jullie graag over onze zoektocht naar producenten en leveranciers. En over de oogsten van biologische producten over de hele wereld en de effecten die er zijn op de wereldmarkt.

Chiazaad in prijs gezakt
Chiazaad zakt maar liefst 25% in prijs doordat er meer aanbod is en dat is voor de verandering goed nieuws. Meer boeren hebben chia verbouwd en geoogst, waardoor de pakhuizen vol liggen. Zeker de bedrijven die eigen projecten hebben, zijn begonnen met het dumpen van de prijzen om de miljoenen euro’s die in hun voorraadwaarde zit vrij te maken. Tegelijkertijd is de kwaliteit van het aanbod wisselend. We kiezen er daarom voor om niet voor de goedkoopste te gaan, maar bij onze huidige leverancier te blijven die vanwege zijn aandacht voor kwaliteit qua prijs wat hoger zit.

Abrikozen - oogstwaarschuwing
Doordat de temperaturen in januari en februari hoger waren dan gemiddeld, waren de abrikozenbloesems in het gebied rondom Malatya (Oost-Turkije) dit jaar vroeg uitgekomen. In de laatste week van maart is daar strenge nachtvorst en hagel overheen gekomen en het resultaat is dramatisch te noemen, vooral in de hoger gelegen gebieden. Er wordt nu in de regio rekening mee gehouden dat de oogst 70-80% lager zal uitvallen dan die van vorig jaar. Het vastleggen van contracten is een probleem omdat niemand zekerheid heeft over de verkrijgbaarheid en de prijzen zullen sowieso de lucht in knallen. We krijgen nog een paar containers binnen van de vorige oogst zodat we de zomer zeker door zullen komen. Demeter-abrikozen kunnen we nu echter al niet meer leveren. De oogst van 2013 was uiteindelijk toch minder goed uitgevallen dan verwacht, waardoor we niet meer konden bijkopen. Vermoedelijk zullen we tot oogst 2015 moeten wachten voor een nieuw aanbod aan Demeter-abrikozen. Wordt vervolgd.

Gepeld hennepzaad
De wereldwijde vraag naar gepeld hennepzaad is enorm toegenomen en de productie (het pellen) kan het niet bijbenen. Bij ons is de verkoop vergeleken met vorig jaar maar liefst verdriedubbeld. We hebben daardoor te maken met lange levertijden van zes weken (normaal drie weken), waardoor er afgelopen maand manco’s ontstonden. We kunnen nu gelukkig weer leveren.

Vijgen
Onze vijgen verkopen zo goed, dat het we een aanvullend (en iets duurder) contract hebben moeten afsluiten. Daarnaast lukt het ons te vaak niet om de aankomst van de containers (we kopen onze vijgen rechtstreeks van Rapunzel uit Turkije) naadloos op de verkoop aan te laten sluiten. We zijn dan genoodzaakt om dezelfde vijgen via het Rapunzel-magazijn in Duitsland duurder in te kopen vanwege de handling en het extra transport via Duitsland. Al met al gaan de prijzen van onze vijgen met 5% omhoog.

Pompoenpitten
Onze contractleverancier kan op het moment niet uitleveren. We hebben daardoor tussentijds duurdere pompoenpitten bij moeten kopen en daarmee gaat de prijs zo’n 6% omhoog.

Basmatirijst Demeter
De Demeter-kwaliteit basmatirijst kunnen we niet krijgen totdat de nieuwe oogst bij ons binnen is. De oogst van 2013 is namelijk door Ecocert voor wat betreft de biologisch-dynamische kwaliteit afgekeurd. Sunstar is daarover met de Demeter-vereniging en Ecocert nog steeds in gesprek, maar het ziet er niet uit dat de oogst alsnog als Demeter wordt vrij gegeven. De nieuwe oogst zal op z’n vroegst in februari 2015 weer verkrijgbaar zijn.

Spelt slecht of zelfs niet leverbaar
In afwachting van de nieuwe oogst kunnen we geen volkoren speltmeel en geen Demeter speltbloem van ons eigen merk De Nieuwe Band meer leveren.
De Franse bakkerij Biofournil meldt ons dat ze tot aan de nieuwe oogst in september geen spelt afbakbroden van hun merk l’Angelus kunnen leveren omdat ze niet meer aan spelt kunnen komen. Als alternatief voor de spelt bieden ze de kamut afbakbroden aan. Castagno meldt om dezelfde reden dat ze niet kunnen garanderen dat we al onze bestelde emmer-pasta’s ontvangen.