Judasoor en kerrie madras van Cook

18-05-2014 12:00

De serie gedroogde paddenstoelen van Cook breiden we uit met Judasoor. Deze zwammetjes worden veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. Judasoren hebben niet zo’n sterke smaak, maar nemen de smaak van het vocht waarin ze worden bereid goed over en geven je gerecht een “crunchy touch”.

judasoor en kerrie madras van Cook

Leuk weetje over de herkomst van de naam Judasoor: de naam wordt wel verklaard uit de overlevering dat Judas zich aan een vlier had opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De vlier is de favoriete gastheer van judasoor. Ook lijkt het zwammetje op een oor en in het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus het oor van een Romeinse soldaat afhakt om de arrestatie te voorkomen.

Kerrie is een mengsel van verschillende kruiden en er bestaan veel verschillende varianten. Kerrie madras is een vrij scherp kerrie-mengsel en is een aanvulling op de “gewone” kerrie die we al van Cook hadden.

Tip: de smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.

Arcadie

Het Franse bedrijf Arcadie, dat de kruiden en gedroogde paddenstoelen van Cook levert, is gesitueerd in de Provence, aan de voet van het Cévennes-gebergte. Arcadie houdt zich al twintig jaar bezig met het verwerken van biologische kruiden en specerijen, die ze importeren uit alle windstreken. In hun bedrijfsvisie hebben ze het onderhouden van duurzame handelsbetrekkingen hoog in het vaandel staan.