Nieuws van het Land - april

02-04-2014 12:00

Ook deze maand hebben we jullie weer van alles te vertellen over de biologische oogsten en vraag en aanbod over de hele wereld:

dorsende vrouwen van cooperatie Anapqui

Quinoa

Gelukkig kunnen we voor het eerst sinds twee jaar weer een gunstig bericht melden over quinoa. De prijzen van de quinoa stijgen niet verder, maar kunnen we nu zelfs met zo’n 15% laten dalen. In onze vorige Nieuwsbrief schreven we nog dat de Boliviaanse quinoa nauwelijks te krijgen was, nu is dat gelukkig wel weer het geval, zodat geur en smaak weer als vertrouwd zijn. Als vanouds krijgen we nu weer de quinoa van de boerencoöperatie Anapqui. Oorzaak van beide positieve veranderingen is, dat de nieuwe oogst er aan komt in mei-juni en dat er ruimte gemaakt moet worden. De boeren laten dus partijen los. Doordat we nu weer voldoende aanbod hebben, zijn de 1 kilo, 5 kilo en 25 kilo verpakkingen weer verkrijgbaar.

Spelt

Over spelt hebben we vorige maand al veel geschreven. Er is een enorm tekort aan spelt, onder andere doordat er te weinig is ingezaaid en doordat de vraag gigantisch is. Deze maand hebben we goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: de Commandeursmolen heeft alsnog in België en Duitsland spelt bij kunnen kopen. Daarmee lijken we jullie behoefte tot aan de nieuwe oogst afgedekt te hebben, tenzij de vraag nog verder toeneemt. En dan nu het slechte nieuws: de verkrijgbaarheid heeft een, zeg maar gerust, waanzinnige prijs. Gezien de enorme volumes die we in speltmeel doen waren we genoodzaakt om halverwege maart tussentijds de ons in rekening gebrachte met meer dan 50% gestegen prijzen door te berekenen.

commandeursmolen

Demeter spelt(meel) kunnen we voorlopig helaas niet meer krijgen. Door het tekort aan biologische spelt is er de nodige Demeter spelt opgekocht en als biologisch verwerkt. Onze leverancier, Bauckhof, geeft aan dat we tot eind juli moeten wachten tot de nieuwe oogst vrij komt. Demeter speltvlokken zijn tot nu toe geen probleem.

Basmatirijst

Vorige maand schreven we al dat de oogst van de basmatirijst veel lager was dan verwacht. Deze maand moeten we de bijbehorende prijsverhoging in laten gaan. De prijs van de basmatirijst is flink omhoog gegaan als gevolg van tekorten.

oogstende boeren van SunStar

La Bodega de Pinoso

Dankzij een goede druivenoogst kunnen we de prijzen van de Vermador, Vergel en Pontos wijnen van La Bodega de Pinoso in prijs verlagen.

''N.B. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk te vertellen over de herkomst van onze producten. En we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met dezelfde boeren en leveranciers te werken. Soms moeten we toch tussentijds wisselen van leverancier omdat er niet voldoende beschikbaar is van een product. We kunnen dit helaas niet overal op onze site actueel houden. Bij het product-overzicht op deze site, zie je wel altijd het actuele land van herkomst van een product, dus kijk daar als dit nieuws-item al wat ouder is.''