Witte Grinou iets later dan verwacht...

01-03-2014 08:00

Onze wijn-adviseur Karel Meesters, vertelt waarom de witte Sauvignon van Chateau Grinou wat later komt dan verwacht:

Guy Cruisset van Chateau Grinou

Je zult afgelopen jaar maar wijnboer zijn geweest. Op een enkeling na hebben velen een fors slaaptekort opgelopen. Zo ook Guy Cuisset, producent van onze Bergerac van de Sauvignon Blanc en de Semillon druiven.

Normaal hebben we de witte wijn van het nieuwe oogstjaar zo eind januari in huis, maar dit jaar loopt het allemaal anders. Het wordt later, de wijn is namelijk nog niet helemaal klaar, heeft meer “opvoed-tijd” nodig.

Guy Cuisset is door het oog van de naald gekropen in 2013. Het wilde afgelopen zomer maar niet echt vlotten met het suikergehalte in zijn witte druiven, hoewel de aroma’s zich wel voorspoedig ontwikkelden, liet de suikeraanwas te wensen over. Alle boeren in de streek hadden dit probleem. Cuisset wachtte met het oogsten tot het uiterste, wel twee weken langer dan normaal. Pas op 20 september begon hij en deed er slechts 6 dagen (en nachten) over. Normaal staat daar drie weken voor. Het moest zo snel omdat er nattigheid aan kwam, slecht weer. Beter net niet helemaal rijpe druiven oogsten dan door de regen verdunde en door rot aangetaste. Dat had hij wel geleerd in zijn 35 jaar als wijnmaker. Een uur nadat de laatste druiven waren binnen gebracht brak een geweldig onweer los. Over timing gesproken!

Resultaat: gezonde druiven met mooie aroma’s, maar met een iets te laag suikergehalte. Na de gisting kwam hij in zijn wijn net een halve procent alcohol tekort om als Bergerac gekwalificeerd te mogen worden.

Nu is het in dit soort (te) koele jaren wettelijk toegestaan om het tekort aan suiker in de druiven aan te vullen om het alcoholgehalte wat op te krikken (maximaal 1,5%) waardoor hij toch als Bergerac door het leven kan. Dit suiker toevoegen heet “chaptalisatie” en gebeurt met bietsuiker. Bij bio-wijnen mag dit ook, als het maar wet bio-suiker gebeurt.

Cuisset koos ervoor om dit niet te doen. Hij wilde “een wijn op eigen kracht” maken. Geen kostbare suikertoevoeging uit Zuid-Amerika voor meer volheid en rondingen. Hij koos voor Puur Natuur. Een moedig besluit want nu mag zijn witte slechts “Vin de France” heten. Daarbij komt dat als je een wijn met een laag alcoholgehalte toch nog een aangename volheid wil meegeven, je extra je best moet doen bij de “opvoeding”. Door de wijn langer op zijn gistbezinksel in de tank te laten liggen krijgt hij de gewenste vulling en ronding. Daar is de witte 2013 dus nog niet helemaal klaar mee, nog even geduld voor deze “oog van de naald-wijn” klaar is.

We zijn heel erg benieuwd hoe deze wijn geworden is, maar moeten net als jullie nog even wachten!

Lees hier meer over het mooie familiebedrijf Chateau Grinou!