Nieuws van het Land - maart

01-03-2014 04:00

We zijn ontzettend blij dat in 2013 onze omzet met 12% gegroeid is, en de omzet van ons eigen merk De Nieuwe Band zelfs met 30%. Dank jullie wel voor het vertrouwen en de waardering!

De start van 2014 heeft ons nog meer verrast. De eerste zeven weken van dit jaar hebben we al 40% meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. En onze omzet van het merk De Nieuwe Band is zelfs 50% meer!
Dat vinden we vooral geweldig, omdat we zo samen met jullie, biologische boeren en producenten ondersteunen. En samen met jullie een bijdrage proberen te leveren aan een wereld waarin geleefd wordt vanuit respect voor mensen en voor de natuur. Aan een wereld waar het niet gaat om wat we bezitten maar om wie we zijn. Aan een wereld waarin we goed zorgen voor de aarde die ons voedt.

De ontzettend snelle groei van de afgelopen tijd, heeft alleen we ook een keerzijde. Onze inkoopafdeling heeft namelijk moeite om deze explosieve groei bij te houden, waardoor we nu wat vaker producten tijdelijk niet op voorraad hebben. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met schaarste van allerlei grondstoffen en hebben leveranciers zelf ook moeite om aan de stijgende vraag naar bio te voldoen. We doen er ondertussen alles aan om er voor te zorgen dat onze producten zo veel mogelijk leverbaar blijven.

We vertellen jullie ook deze maand graag weer over onze zoektocht naar producenten en leveranciers. En over de oogsten van biologisch geteelde gewassen over de hele wereld en de wereldmarkt die daarbij hoort.

erwten in handen

Spliterwten

Na een periode waarin we geen spliterwten konden leveren omdat we niet tevreden waren met de kwaliteit van de partij die we binnen hadden gekregen (de kooktijd was te lang), kunnen we nu gelukkig wel weer goede spliterwten leveren. De herkomst is Slowakije. Voor het komende seizoen zijn er veel ruimere teeltafspraken gemaakt, zodat we eind volgend jaar (als alles goed gaat) volledig op Slowaakse spliterwten kunnen rekenen.

Olieprijzen

Nee, het gaat hier niet over de benzineprijzen, maar over de prijzen van olie om mee te koken ;) Goed nieuws namelijk wat betreft het grootste gedeelte van de prijzen van De Nieuwe Band oliën. De zon is goed geweest voor de teelt van olijven, lijnzaad en zonnebloempitten en dat heeft gezorgd voor betere opbrengsten dan het jaar daarvoor, en daarmee ook voor lagere prijzen. De sesamolie en saffloerolie moeten wel in prijs omhoog. De saffloerolie als gevolg van tegenvallende oogsten en de sesamolie vanwege de gestegen vraag.

biologische olie van De Nieuwe Band

Gedroogde bessen

We hebben nu een betere kwaliteit gedroogde cranberry’s gevonden. Naar ons idee hadden de cranberry’s die we eerst hadden toch te veel een appeldiksapsmaak. De leverancier die we nu gevonden hebben levert ons cranberry’s die net even wat minder gezoet zijn met appeldiksap waardoor de authentieke lichtzure smaak van de cranberry’s nu beter tot zijn recht komt. Dit komt ook de kleur ten goede, die nu meer het rood van de cranberry’s laat zien. Daarbij zijn ze nu ook 10% goedkoper geworden. De cranberry’s komen uit Canada.

We hebben ook een leverancier gevonden waarvan we de kwaliteit gojibessen nog beter vinden dan die we hadden. Onze leverancier is jarenlang bezig geweest om een goede groep telers en verwerkers te vinden die consequent biologisch werken, én een goede kwaliteit leveren. De soort die we nu gecontracteerd hebben is 8% goedkoper en komt uit de regio Qinghai in west/centraal China (tegen Tibet) aan. Op een hoogte van 3.000 meter worden hier gojibessen geteeld. Door de hoogte is de druk van schadelijke insecten praktisch nihil en daarmee is dit gebied een ideaal klimaat voor het biologisch telen van gojibessen. Het verschil met niet-biologische gojibessen is dat daar nog steeds heel veel met uiteenlopende pesticiden gespoten wordt. Ook worden niet-biologische gojibessen nog steeds gezwaveld (sulfiet).

gedroogde bessen

Granen en rijst

Er is een enorm tekort aan spelt. Als oorzaken worden genoemd dat er vooral in Oost-Europa te weinig ingezaaid is en de enorm toegenomen vraag naar spelt. Daarnaast gonst het van de geruchten dat de spelt die er nog was speculatief opgekocht zou zijn.
Dat de vraag naar spelt enorm is toegenomen hebben ook wij het afgelopen jaar gemerkt. De omzet in onze speltmelen steeg met maar liefst 90%. De Commandeursmolen, waar wij onze speltmelen van krijgen, heeft nu het probleem dat telers hun toezeggingen niet nakomen en kennelijk hun voorraden speculatief verkocht hebben. Bijkopen is voor de Commandeursmolen geen optie want er wordt nergens meer spelt aangeboden. Daar waar dit nog wel gebeurt moet er een dubbele prijs betaald worden. De Commandeursmolen moet daarom al zijn klanten op rantsoen zetten om het uit te kunnen zingen tot de nieuwe oogst in de nazomer. De consequentie is dat wij bij De Nieuwe Band nog maar de helft (!) gaan ontvangen van wat we nodig hebben. Door al deze redenen hebben we in februari de prijzen moeten verhogen, en hebben we besloten om voorlopig van speltmeel, speltbloem en spelt geen 25 kilo-verpakkingen meer te verkopen.

de Commandeursmolen

Er is nog weinig verandering in de situatie wat betreft quinoa. De prijzen zijn onveranderd extreem hoog. De Boliviaanse quinoa is nog niet of nauwelijks te krijgen (naar verwachting eind maart) en er wordt ons slechts mondjesmaat quinoa uit andere landen aangeboden. Daarom krijgen we nu sinds een tijdje quinoa uit Ecuador. Deze heeft een wat ander uiterlijk (iets bruiner) en een iets andere smaak dan de quinoa die we hadden.

In februari hebben we de prijzen van onze biologische Fairtrade basmatirijst uit India moeten verhogen.Er was veel regen in de eerste week van oktober vorig jaar en dat zorgde ervoor dat de gewassen op het land zwaar werden beschadigd. De oogst viel daardoor veel lager dan verwacht. Sowieso waren de oogstopbrengsten al lager dan verwacht, in vergelijking met het voorgaande seizoen.

Bonen, noten en rozijnen

Als gevolg van de sterk tegenvallende oogsten in China zijn rode nierbonen en adukibonen momenteel heel moeilijk te krijgen. Wat we nu kunnen krijgen is fors duurder dan dat we eerst inkochten. Daarom gaat de prijs ook fors omhoog.

Nog steeds worden amandelen vastgehouden op de Spaanse markt (we schreven er al over in de zomer). De aanvoer van bruine amandelen gaat tot nu toe nog goed, maar amandelmeel blijft moeilijk te krijgen. Voor de rest van het seizoen is er geen leverancier te vinden die contracten wil aanbieden en de prijzen stijgen nog steeds.

Zoals we in onze november al aankondigden, is de prijs van de sultana-rozijnen fors gestegen als gevolg van te koud en nat weer. Gelukkig zijn de Californische Blue Thompson rozijnen niet in prijs gestegen.
Ook de Turkse hazelnoten hebben we in prijs moeten verhogen na tegenvallende oogsten door te nat en te koud weer.

''N.B. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk te vertellen over de herkomst van onze producten. En we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met dezelfde boeren en leveranciers te werken. Soms moeten we toch tussentijds wisselen van leverancier omdat er niet voldoende beschikbaar is van een product. We kunnen dit helaas niet overal op onze site actueel houden. Bij het product-overzicht op deze site, zie je wel altijd het actuele land van herkomst van een product, dus kijk daar als dit nieuws-item al wat ouder is.''