Kauwgomballenthee?

01-03-2014 06:00

Kauwgomballenthee?

Waarschijnlijk hebben jullie de uitzending ook gezien, of er in elk geval over gehoord: de reportage van de Keuringsdienst van Waren over de thee van Lipton. Een consument had zakjes thee van Lipton open gemaakt en zag daar kleine bruine korreltjes in. Toen de Keuringsdienst van Waren ging uitzoeken wat dat voor korreltjes waren bleek (na onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen) dat het om aroma gaat dat grotendeels uit suiker bestaat. De “Green Tea” van Lipton bleek daardoor voor ongeveer 5% uit suiker te bestaan. Volgens thee- en flavourexperts worden de korrels toegevoegd om de matige kwaliteit van de thee te compenseren. "Kauwgomballenthee" wordt het nu door veel mensen genoemd.

keuringsdienst van waarde

Qi: heerlijke groene thee, gemaakt in vriendschap

Gelukkig heeft Qi geen suiker nodig. Joe d’Armenia ging zo’n 17 jaar geleden niet voor niets op reis naar China om te zoeken naar biologische geteelde groene thee met de mooiste smaken en aroma’s.

De groene thee van Qi is afkomstig van drie verschillende plantages in de Huang Shan - Yellow Mountains. Elke plantage is anders en produceert thee met z’n eigen kenmerkende smaak, kleur en aroma.

Thee van de plantage "The Top of the Mountain Garden" heeft bijvoorbeeld een bijzonder volle smaak en is rijk aan anti-oxidanten. "The Village Tea Garden" ligt lager op de berghelling. De thee is bijzonder fris en lichter van kleur, smaak en aroma. "The Presidential Garden" wordt heel precies beheerd en geniet een lange historie van thee-tradities. De thee is heel mild van smaak en licht van kleur.

Groene thee van Qi bestaat ook alleen uit groene thee (in tegenstelling tot die van Lipton). De jasmijnthee wordt gemaakt door blaadjes jasmijn te drogen tussen de blaadjes groene thee. Voor de andere thee-soorten worden natuurlijke aroma’s gebruikt en Duncan McDonald van Qi legde ons graag uit hoe het precies zit met die natuurlijke aroma’s.

Een voorbeeld: Qi witte thee met granaatappel

Als voorbeeld gebruikte hij de witte thee met granaatappel. Bij Qi bestaat deze thee uit 51% witte thee en 35% granaatappel. Verder zit er meidoorn (8%), rode druivenpit (4%) en natuurlijk, biologisch aroma van framboos (1%) en aardbei (1%) in.

De drager van het aroma is bij Qi vooral biologische inuline, gemaakt van paardenbloemwortel. Biologische etherische olie wordt onder hoge druk in de poreuze structuur geperst. Sommige aroma’s zijn niet op basis van inuline beschikbaar en dan wordt biologische maltodextrine gebruikt, gemaakt van maïs. Deze maltodextrine wordt, in tegenstelling tot suiker, maar voor een gering deel omgezet naar glucose. Inuline wordt zelfs helemaal niet omgezet in energie voor het lichaam.

Hoe zet ik groene thee?

Sommige mensen vinden groene thee niet lekker, omdat het bitter zou zijn.
Dit heeft meestal te maken met een verkeerde manier van bereiden. Groene thee maak je door kokend water drie minuten te laten afkoelen en dan pas de thee toe te voegen. Ook moet je de thee drie minuten laten trekken en niet veel langer. Op die manier kun je genieten van alle heerlijke smaken en aroma’s!