Groene rozijnen uit Oezbekistan

03-03-2014 09:15

biologische faire rozijnenteelt in Oezbekistan

Het is ons gelukt groene rozijnen te krijgen! Daar zijn we blij mee, want het is niet makkelijk om aan biologische groene rozijnen te komen.

Fairtrade-project uit Oezbekistan

Deze rozijn met zijn opvallend groene kleur is een typisch Aziatische rozijnensoort. De groene rozijnen van ons eigen merk, zijn afkomstig van een Fairtrade-project met “small farmers” uit Oezbekistan. In tegenstelling tot landen als China en Pakistan, vindt de druiventeelt hier zeer kleinschalig plaats waarbij de druiven aan pergola’s groeien.

Heerlijk fruitig van smaak

Op het moment dat de druiven genoeg suikers ontwikkeld hebben, worden de trossen aan de struik omwikkeld met papier en worden daarmee afgeschermd van de zon. De druif droogt aan de struik zelf en blijft groen. Dit is een groot verschil met andere rozijnen, zoals bijvoorbeeld sultana-rozijnen; die worden namelijk in de zon gedroogd, waardoor ze donker kleuren en het suikergehalte intensiveert. Dit verschil in droogproces maakt dat groene rozijnen minder zoet smaken dan sultana-rozijnen en ze een heerlijk fruitige smaak hebben. Dit arbeidsintensievere proces maakt de prijs van de groene rozijnen wel hoger dan die van andere rozijnen. Je hebt dan wel een zeer opvallende groene rozijn met een bijzondere smaak!

''N.B. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk te vertellen over de herkomst van onze producten. En we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met dezelfde boeren en leveranciers te werken. Soms moeten we toch tussentijds wisselen van leverancier omdat er niet voldoende beschikbaar is van een product. We kunnen dit helaas niet overal op onze site actueel houden. Bij het product-overzicht op deze site, zie je wel altijd het actuele land van herkomst van een product, dus kijk daar als dit nieuws-item al wat ouder is.''