Zwergenwiese: eerlijke beloning en samenwerking met boeren

11-02-2014 12:00

Een paar maanden geleden presenteerden we onze nieuwe lijn fruitbeleg en vertelden we waarom we dit laten maken door het Duitse Zwergenwiese:
Omdat ze het fruitbeleg op zo'n ambachtelijke en pure manier maken en er maar liefst 70% fruit in stoppen, dat wij dit misschien wel het allerlekkerste fruitbeleg vinden!
Én omdat Zwergenwiese zoveel mogelijk samenwerkt met boeren uit de regio, en veel waarde hecht aan eerlijke prijzen voor iedereen.

In dit artikel willen we je nog iets meer vertellen over deze faire prijzen en de samenwerking met de boeren.

biologisch en fair fruitbeleg van De Nieuwe Band

Fruit uit de regio

Zwergenwiese is in 1979 als biologisch pioniersbedrijf gestart en vanaf het begin wilde Zwergenwiese zoveel mogelijk met boeren uit de regio, werken. Dit vanwege de korte lijnen, het persoonlijke contact, de mogelijkheid om regelmatig de velden te kunnen bezoeken, en om zoveel mogelijk met vers fruit te kunnen werken.

Om een voorbeeld te noemen: Zwergenwiese heeft (na jarenlange samenwerking) met vijf aardbeientelers langdurige contracten afgesloten. Voor zowel de boeren als Zwergenwiese betekent dit een gegarandeerde afname en toelevering, die veilig gesteld is tegen faire prijzen. Op dezelfde manier komen de rabarber (Schleeswijk-Holstein) en de duindoornbessen (Mecklenburg-Vorpommern) ook 100% uit Duitsland.

zwergenwiese

Voor de overige ingrediënten heeft Zwergenwiese een plan opgesteld om alle ingrediënten die in Duitsland groeien, ook echt uit Duitsland te halen. De zwarte bessen en blauwe bessen komen nu voor bijna 100% uit Duitsland en frambozen, pruimen en zure kersen komen voor een deel al uit Duitsland.
Voor sommige vruchten is dit lastiger, zo komen de abrikozen nu standaard uit Italië en de bittere sinaasappels uit Spanje. In nauw overleg met de boeren wil Zwergenwiese het mogelijk maken om voor 100% om te kunnen schakelen naar Duits fruit.

Al het gebruikte fruit wordt vers aangeleverd aan de fabriek. Tijdens de oogsttijd is dit vrijwel dagelijks. Het fruit wordt bij binnenkomst handmatig gesorteerd en daarna ingevroren. Zo kan het fruit haar kwaliteit behouden tot het moment van productie. Uitzondering hierop is het pruimen-fruitbeleg dat gemaakt is van gedroogde pruimen.
Dit heeft te maken met het traditionele Duitse recept waarop dit fruitbeleg gebaseerd is. Hierin worden gedroogde pruimen gebruikt voor zelfgemaakte pruimenbeleg/moes. Dit fruitbeleg bevat 38% gedroogde pruimen, wat gelijk staat aan 70% vers fruit.

Faire beloning, samenwerking en afzetgarantie voor boeren

De prijzen die Zwergenwiese betaalt aan de boeren waar ze mee samenwerken, liggen misschien lager dan de prijzen die een boer kan krijgen als hij zijn fruit rechtstreeks aan consumenten verkoopt, maar hoger dan de prijzen die de boer zou krijgen als hij zijn fruit aan groothandels verkoopt. Een ander voordeel voor de boeren is dat ze door Zwergenwiese een afzetgarantie hebben. Doordat Zwergenwiese deze garantie geeft, zijn veel boeren overgegaan tot het bebouwen van grotere oppervlakten met kleinfruit. Dit is voor Zwergenwiese ook weer gunstig, omdat ze zo grotere volumes afnemen en dit kostenbesparend werkt.

Klein fruit plukken is nogal arbeidsintensief en daar moeten dan ook veel medewerkers voor aangetrokken worden. Daarom werken de boeren met seizoensarbeiders tijdens de pluk. Nu is het zo dat (net als in Nederland) veel Duitsers dit werk niet willen doen. Daarom wordt dit werk gedaan door mensen uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Om te garanderen dat deze arbeiders niet onderbetaald worden, heeft Zwergenwiese in haar contracten die ze met de boeren sluit, opgenomen dat alle arbeiders een minimumloon (in Duitsland bestaat er nog geen centraal vastgesteld minimumloon) moeten ontvangen van 8 tot 10 euro per uur. Tijdens de regelmatige bezoeken van Zwergenwiese wordt hier ook op gecontroleerd.

Deze manier van werken zorgt voor een iets hogere prijs van het fruitbeleg, maar ook voor heerlijk fruitbeleg, waar íedereen blij van wordt. Geniet ervan!