Nieuws van het land - Maart

01-03-2013 12:00

Als coöperatieve groothandel zijn we steeds bezig met het zoeken naar de lekkerste en mooiste biologische producten. En met het zoeken naar producenten en leveranciers die bij ons passen omdat ze biologisch vanuit het hart kiezen en op een eerlijke en sociale manier met mensen omgaan. Geregeld doet Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) verslag over onze zoektocht en over de keuzes die wij maken. En over hoe het over de hele wereld staat met de omstandigheden voor het oogsten en met de wereldmarkt. Hierbij het nieuws van de afgelopen periode:

Quinoa sterk in prijs gestegen

Afgelopen maand hebben we de prijs van onze Boliviaanse biologische Fairtrade-quinoa verhoogd. Deze prijs zal naar verwachting de komende tijd nog verder omhoog gaan.

''"Waarom deze prijsstijgingen?"''
De belangrijkste leverancier van quinoa is de boerencoöperatie ANAPQUI in Bolivia. De afgelopen jaren hebben veel Boliviaanse boeren, gemotiveerd door de wereldwijd enorme vraag naar quinoa en de daaraan verbonden hoge prijzen, zich alsnog aangesloten bij deze coöperatie.

Quinoa is met name in de VS waanzinnig populair en het jaar 2013 is uitgeroepen tot het jaar van de quinoa. Nu is het zo dat juist die boeren die de afgelopen jaren zijn toegetreden tot ANAPQUI (zo’n 40% van het totaal aantal aangesloten boeren) speculeren op nog hogere prijzen voor de quinoa.

quinoa-veld van ANAPQUI

Het gevolg hiervan is dat deze boeren hun quinoa vast houden omdat ze vinden dat ANAPQUI een hogere prijs moet bedingen. Of ze willen zelf de quinoa voor nog veel hogere prijzen proberen te verkopen. Doordat deze boeren hun quinoa vasthouden kan ANAPQUI niet voldoen aan de contracten die ze met haar afnemers gesloten heeft en daardoor is de prijs nog verder omhoog geschoten.
Zo kostte in het begin van het seizoen een ton quinoa voor verscheping vanuit Latijns-Amerika nog $2.900. Op het moment ligt de prijs echter op $4.200. De vraag is hoe lang dit nog gaat duren. In mei komt er weer een nieuwe oogst quinoa waarbij we verwachten dat daarna de prijzen weer zullen gaan dalen. Maar op dit moment hebben we dus te maken met extreem hoge prijzen.

Walnoten en spelt in prijs gestegen

De prijs van de walnoten uit Moldavië gaat ook omhoog. Tot een paar jaar geleden werd er gewerkt met jaarcontracten. Drie jaar geleden was er echter een mislukte oogst waarbij de walnootverwerker (waar de walnoten geselecteerd en gekraakt worden) een fors verlies leidde. Sindsdien wordt er met dagprijzen gewerkt.

In 2012 was de oogst van Europese walnoten minder goed dan verwacht. Het zelfde mechanisme als bij de Boliviaanse boeren treedt hier nu in werking: de boeren houden hun walnoten in dop vast in de verwachting dat ze hogere prijzen kunnen krijgen.
Ook de prijs van spelt stijgt gestaag als gevolg van tegenvallende oogsten. Het tekort aan Demeter-spelt doet de prijs van ons Demeter-speltmeel en -bloem zelfs sterk stijgen.

Ook amandelmeel in prijs gestegen

Californië is wereldmarkt-leider van amandelen. Omdat juist hier in Californië de oogstopbrengst kleiner lijkt te worden dan verwacht, zijn de prijzen van de amandelen wereldwijd flink gestegen.

Onze biologische amandelen komen uit Spanje. Door de economische crisis in Spanje zijn onze mogelijkheden om aan het begin van het seizoen voor het hele seizoen contracten vast te leggen, beperkter geworden. Om contracten af te sluiten (en daarmee volumes vast te leggen), heeft de amandelverwerker (en daarachter de boer) voorschotten of krediet van de bank nodig om zeker te zijn dat ze geld voor de geleverde waren krijgen. De Spaanse banken willen geen kredieten geven (want hebben geen geld) en de importeurs zijn ook niet altijd bij machte om zulke bedragen voor te financieren.

De prijs van amandelen hebben we wel vast weten te leggen, maar die van amandelmeel en geblancheerde amandelen helaas niet. Die laatste twee gaan dan ook fors in prijs omhoog.