"Hoe zit het eigenlijk met quinoa en de prijzen voor de boeren in Bolivia?"

02-02-2013 08:30

Onlangs zijn er in de media (o.a het NRC en The Guardian) een aantal artikelen verschenen over quinoa. Hierin werd onder andere beschreven hoe door de wereldwijd stijgende populariteit van quinoa en de bijbehorende gestegen prijs, de lokale bevolking van Bolivia geen tot weinig quinoa meer zou eten. Dit, omdat het voor hen te duur is geworden. In plaats daarvan zijn ze minder voedzame granen gaan eten zoals maïs, tarwe of witte rijst.

Omdat we naar aanleiding van deze artikelen vragen van ongeruste en betrokken consumenten en winkeliers kregen, vertellen we graag nog wat meer over de herkomst van de quinoa van De Nieuwe Band.

vrouwen dorsen quinoa

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, is onze quinoa afkomstig van een boerencoöperatie in Bolivia (ANAPQUI). Het verbouwen van quinoa en het hoeden van vee zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten voor deze boeren en hun families. Voor de quinoa die ze verbouwen krijgen de boeren een goede prijs.

Cash crop

Omdat quinoa nu over de hele wereld populair is vanwege de smaak en hoge voedingswaarde, is het een zogenaamde “cash crop” geworden: een gewas waar goed mee te verdienen valt. Als de boeren 1 kilo quinoa verkopen, kunnen ze voor dat geld ongeveer 6 kilo tarwe of maïs kopen. En daar kiezen de boeren nu vaak voor, zodat ze het extra geld aan andere dingen kunnen besteden. Daarnaast speelt er ook een cultureel aspect mee. Witte rijst (geïmporteerd) is niet alleen goedkoper om te eten, het wordt ook als westers gezien en daarmee als modern.

ANAPQUI

ANAPQUI zorgt ervoor dat de boeren die bij de coöperatie aangesloten zijn een gedeelte van de quinoa zelf houden. Dat vinden ze ook belangrijk, omdat quinoa voor de kinderen vaak de enige hoogwaardige voedingsbron is.

een boerenfamilie

Het ligt dus vrij genuanceerd en is niet heel zwart-wit. De mensen in Bolivia eten misschien minder quinoa, maar hebben daardoor wel geld om bijvoorbeeld hun kinderen naar school te sturen.

We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid in dit soort zaken. Wij als De Nieuwe Band nemen die door ervoor te kiezen om met coöperaties samen te werken die goede contacten hebben met de boeren en hun families. Ook als dat betekent dat de prijs van deze quinoa wat hoger is.

biologische en faire quinoa