Duurzame rietsuiker uit Paraguay

01-02-2013 08:00

Sinds december kopen we onze rietsuiker in bij een boerencoöperatie in Paraguay. Deze rietsuiker komt van de coöperatie Asociación de Cañicultores Orgánicos de la Zona Central (ASOCACE). Deze coöperatie, waarbij zo’n 200 “small farmers” zijn aangesloten, ligt zich in het midden van Paraguay.

center

De gemiddelde boer bij ASOCACE bezit en bewerkt zo’n acht hectare land. Dit is een groot contrast met de enorme plantages van de grootgrondbezitters, die veelal tienduizenden hectares beslaan! Vroeger leverde elk van deze kleine boeren individueel aan een suikermolen, meestal tegen erg lage prijzen.

In 2002 werd ASOCACE opgericht met ondersteuning van het Zwitserse bedrijf Pronatec, waar wij de suiker bij kopen. Sinds dat jaar onderhandelt de coöperatie met de suikermolen Ingenio Azúcarero La Felsina over de prijzen en vertegenwoordigt de belangen van de boeren. Gedurende het oogstseizoen (mei tot december) biedt de coöperatie niet alleen werk aan de 200 boeren, maar ook nog eens aan zo’n 500 rietsuikerkappers.

Biologisch en fair

De inkoop is gecertificeerd door “Bio Equitable”, de Franse variant van Fair Trade. Nog belangrijker voor ons is dat Pronatec het samenwerkingsproject mede heeft opgezet en sindsdien intensief contact heeft met de boeren van de coöperatie en ze ondersteunt. Onderdelen van deze samenwerking zijn o.a. langdurig samenwerken, reële prijzen voor de boeren, gelijke lonen voor mannen en vrouwen, voorfinanciering en landbouwkundige begeleiding.

center

In vergelijking met de niet-biologische rietsuiker van de grote plantages is dit een enorme vooruitgang! De werk- en woonomstandigheden en de financiële beloning van de rietkappers zijn op die plantages namelijk nog steeds bedroevend slecht.

Biologische teelt van suikerriet: 40% minder CO2-uitstoot dan niet-biologische rietsuiker

Bij het telen van niet-biologisch suikerriet is er sprake van monocultuur, waarbij fors met chemicaliën gespoten wordt. Biologisch suikerriet wordt juist verbouwd in afwisseling met bonen, braakligging of gras. De combinatie van het werken met compost en vee maakt een betere kringloop van voedingsstoffen mogelijk en verbetert zowel de bodemvruchtbaarheid als de gezondheid van de suikerriet-plant.

Zo worden bij de biologische teelt de bladeren van het twee meter hoge suikerriet voor de oogst niet afgebrand, maar er met de hand afgekapt. De bladeren blijven daarbij op het veld liggen en zorgen zo voor meststof en voorkomen erosie. Door de gunstige ligging (het regent veel in deze regio) hoeven de boeren van ACOCACE niet te irrigeren.

Ook wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden en afbranden en er worden bijna geen machines ingezet. De energie die daarna nodig is voor het suikerwinningsproces, wordt in de fabriek zelf opgewekt, door het gericht verbranden van het suikerrietafval. Door al deze aspecten ligt de CO2-uitstoot van biologisch suikerriet uit Zuid-Amerika (ondanks het transport over de oceaan per schip) toch zo’n 40% lager dan niet-biologische bietsuiker uit Europa (deze berekening is gemaakt door het onderzoeksburo en controle-organisatie Climatop).

Transparante herkomst én een lagere prijs

Doordat we deze rietsuiker nu rechtstreeks inkopen hebben we niet alleen een product met een mooie en duidelijke herkomst, maar hebben we de prijs ook met bijna een euro kunnen verlagen!

center