Nieuws van het land - Januari

02-01-2013 08:30

Als coöperatieve groothandel zijn we steeds bezig met het zoeken naar de lekkerste en mooiste biologische producten. En met het zoeken naar producenten en leveranciers die bij ons passen omdat ze biologisch vanuit het hart kiezen en op een eerlijke en sociale manier met mensen omgaan. Geregeld doet Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) verslag over onze zoektocht en over de keuzes die wij maken. Hierbij het nieuws van de afgelopen periode:

Zie ginds kwam de stoomboot… met Demeter- hazelnoten en vijgen!

Izmir en Myra (Sint Nicolaas was de bisschop van Myra) liggen voor Turkse begrippen dicht bij elkaar. De aankomst van de eerste container die we rechtstreeks uit Turkije importeren, voelde voor ons dan ook als een Sinterklaas-cadeautje! Geen gedichten op rijm, maar verder was de vracht net zo spannend en vol cadeautjes.
Zoals sultana-rozijnen, (geroosterde) hazelnoten en vijgen, waarvan de laatste twee van zowel biologische als van Demeter-kwaliteit.

hazelnoten en vijgen van Isik uit Turkije

Prijsverlagingen

Dankzij de rechtstreekse Turkse import en de goede oogst van de hazelnoten kunnen we we de (geroosterde en ongeroosterde) hazelnoten fors (> 20%) in prijs verlagen. Ook de pistachenoten (-12%), de Demeter-sultana-rozijnen (-9%) en Demeter-abrikozen (-23%) gaan fors in prijs omlaag!

Prijsverhogingen

Zoals we in november al aankondigden, moeten we de prijs van de gierst flink verhogen. De oorzaak van deze prijsstijging (>22%) is het mislukken van de Amerikaanse oogst na maandenlange droogte. We hebben nog een kleine partij Amerikaanse gierst weten te bemachtigen en in de loop van januari gaan we over op gierst uit Oostenrijk.

De oogst van de zoete kersen in Uzbekistan is dramatisch te noemen. De oorzaak hiervan is vorst tijdens de bloesemperiode. We zien ons dan ook genoodzaakt om de prijs met 38% te verhogen.

De (Duitse) regionale opbrengsten van de appeloogst verschillen onderling enorm. Het algemene beeld dat we gekregen hebben van onze sapproducent Beutelsbacher, is een licht tegenvallende oogst waardoor we (omdat appels in veel gevallen de basis zijn van de combisappen) niet ontkomen aan een lichte prijsstijging. De sterke positie van de dollar ten opzichte van de euro ten tijde van de inkoop van citrusvruchten doet de prijs van deze sappen nog wat sterker stijgen. Ook de kostenstijging bij Beutelsbacher van energie en water (ondanks energiebesparende maatregelen en (deels) eigen elektriciteitsopwekking middels zonnepanelen) speelt een rol.

boomgaarden Beutelsbacher

Van dichtbij

Ook ons gebroken lijnzaad is nu van Europese herkomst! We betrekken het lijnzaad van Roemeense boeren uit een natuurgebied in de Donau-delta. Naast lijnzaad verbouwen de boeren daar ook zonnebloemen en boekweit. De Commandeursmolen in het Limburgse Mechelen verwerkt dit lijnzaad vervolgens voor ons in hun (op waterkracht werkende) molen. Door te kiezen voor Europees lijnzaad wordt de prijs wel hoger dan voorheen. Maar omdat we eerder goedkoper waren dan de andere aanbieders zijn er nu praktisch geen prijsverschillen tussen de onderlinge merken.
Hieronder zie je één van de velden in Roemenië waarop lijnzaad wordt verbouwd. Daar komt dus het lijnzaad in jouw keukenkastje vandaan!
lijnzaad uit Roemenië
lijnzaad in het veld
lijnzaad in hand