Nieuws van het land - December

01-12-2012 08:00

Als coöperatieve groothandel zijn we voortdurend bezig met het zoeken naar de lekkerste en mooiste biologische producten. En met het zoeken naar producenten en leveranciers die bij ons passen omdat ze biologisch vanuit het hart kiezen en op een eerlijke en sociale manier met mensen omgaan. Geregeld doet Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) verslag over onze zoektocht en over de keuzes die wij maken:

Nog meer basisproducten van dichterbij

In Nieuws van het land - November kon je al lezen dat het ons gelukt is om lijnzaad, gierst, bulgur en pofmaïs uit Europa te halen. Dit in plaats van uit Canada, China, Argentinië, Oekraïne of Kazachstan. Nu kunnen we daar ook boekweit en boekweitgrutten aan toevoegen en (helaas maar heel even) spliterwten. En niet te vergeten: we kunnen weer bruine bonen van Zeeuwse bodem leveren!

doperwten

In afwachting van de nieuwe oogst spliterwten hebben we een partij spliterwten (oogst van 2011) uit Slowakije kunnen inkopen. Deze Slowaakse spliterwten (er worden nog steeds geen Nederlandse aangeboden) zien er misschien wat minder mooi uit en zijn wat lichter van kleur, maar koken wel heel goed gaar en leveren een mooie erwtensoep op. Dit geldt niet voor de proefmonsters spliterwten die we van de oude oogst uit Canada hebben gehad. Die zagen er bijvoorbeeld heel mooi groen en gaaf uit, maar zijn (ook na 2 uur koken) niet gaar te krijgen. Daarom hebben we voor deze Slowaakse spliterwten gekozen. Straks, met de nieuwe oogst zullen we wel weer over moeten stappen op de Canadese spliterwten, omdat de nieuwe oogst van dit jaar in Slowakije helaas mislukt is. Deze nieuwe oogst uit Canada is wel van goede kwaliteit en kookt goed gaar.

Boekweit en lijnzaad uit Europa

Onze boekweit en boekweitgrutten komen vanaf nu ook uit Europa! Voornamelijk uit Duitsland, aangevuld met boekweit uit Oostenrijk en Slowakije. De boekweit uit Duitsland komt van de Benedictijner abdij Maria Frieden in Zapfendorf/Kirschletten. De nonnen die hier boekweit verbouwen doen dit om zo de bijenteelt te versterken die door de gangbare landbouw bedreigd wordt. De teelt vindt plaats op kleine percelen (van 1 hectare), en wordt afgewisseld met gierst, kruiden en weiden om zo de biodiversiteit te ondersteunen. Op de weiden wordt ook melk en vleesvee gehouden waarbij ze oude regionale koeien-rassen houden, zoals de “Ur-rind Hoehenrotvieh”. Daarnaast geven de nonnen kookcursussen en lessen in duurzame voeding en meditatie.

boekweit van de abdij Maria Frieden

Omdat we de Chinese boekweit die we eerder hadden, via een duur inkoopkanaal inkochten, wordt de prijs van deze Europese boekweit zelfs lager dan de eerdere prijzen voor boekweit.

Met de nieuwe oogst gaan de prijzen voor lijnzaad omhoog. De prijs stijgt extra omdat we hebben gekozen voor het (duurdere) Europese lijnzaad uit Hongarije. Daarmee hebben we lijnzaad dat van dichterbij komt en waarbij we meer zicht hebben op hoe de teelt plaats vindt.

Zonnebloempitten en pompoenpitten van verder weg

Niet alles lukt in één keer. We willen maar wat graag ook zonnebloempitten uit Europa betrekken. In Roemenië worden er sinds een paar jaar zonnebloempitten in een natuurgebied in de Donau-delta biologisch verbouwd. Met de prijs die ze hiervoor vragen zouden we alleen 25% hoger uitkomen dan de zonnebloempitten uit China. En dat durven we nu nog niet aan.

Hetzelfde verhaal, maar dan nog extremer, geldt voor pompoenpitten. De pompoenpitten uit Oostenrijk en Hongarije zijn zo’n 60% duurder dan die uit China, zelfs nu de oogst uit China tegenvalt (verwachting 50% minder dan 2011). Voorlopig krijgen we dus nog geen Europese pompoenpitten. De Chinese zonnebloempitten zijn in september al in prijs omhoog gegaan. We blijven zoeken, en wie weet ziet volgend jaar de situatie er gunstiger uit voor Europese zonnebloempitten en pompoenpitten. De prijzen in China stijgen namelijk ook elk jaar.

Faire rietsuiker

In de loop van december gaan we over op rietsuiker van boerencoöperaties uit Paraguay. De inkoop is gecertificeerd volgens Bio Equitable, de Franse variant van Fair Trade. Belangrijker voor ons dan het certificaat van eerlijke handel, is dat de leverancier, het Zwitserse Pronatec, 15 jaar geleden het project mede heeft opgezet. Sindsdien hebben zij intensief contact met de boeren van de coöperatie en ondersteunen deze boeren ook.

biologische faire rietsuiker van boerencoöperaties uit Paraguay

Deze nieuwe partij suiker heeft een andere kleur dan de suiker die we eerder hadden. Dit komt omdat het een andere soort suiker is, de zogeheten “Syramena golden light”. Deze heeft een lichtere kleur en heeft kleinere kristallen dan de “Demerara” rietsuiker die we de afgelopen jaren hadden. “Demerara” rietsuiker wordt echter nauwelijks meer geproduceerd, en daarom hadden we regelmatig aanvoerproblemen. We waren met deze variant al de duurste en de prijzen schieten nu nog verder de lucht in. We konden wel een donkerder variëteit rietsuiker krijgen, maar die komt van plantages. En wij kiezen liever voor een project waar in coöperatief verband kleinschalig werkende boeren bij betrokken zijn dan voor plantages. De winst gaat dan naar velen en niet naar één grootgrondbezitter. Een bijkomend voordeel is dat de “Syramena” rietsuiker een stuk goedkoper is dan de “Demerara” en we onze prijs aanzienlijk kunnen verlagen. De prijs van deze nieuwe rietsuiker wordt daarmee ook een stuk lager!

Oogst Demeter-tomaten uit Italië

Elke keer blijkt maar weer dat er regionaal enorme verschillen kunnen zijn in het weer en dus tussen de oogsten. Bij het Italiaanse Terre di San Giorgio (de producent van onze De Nieuwe Band Demeter-tomatenlijn) was de oogst van de Demeter-tomaten deze zomer goed, zowel in kwantiteit als in kwaliteit.

Daarentegen gaf Beutelsbacher, de producent van de De Nieuwe Band-sappen, aan dat hun Italiaanse telers de pech hadden dat ze op een cruciaal moment te kampen hadden met veel regen, die de Demeter-tomaten dusdanig beschadigde dat deze niet gebruikt konden worden voor het persen tot sap. Dat betekent dat voor het seizoen 2012-2013 ons De Nieuwe Band-tomatensap en De Nieuwe Band-groentecocktail-kuursap van biologische kwaliteit in plaats van Demeter-kwaliteit zal zijn. Daarmee wordt de prijs van deze twee sappen ook lager. Het etiket hebben we aangepast.

tomaten uit Italië

Beutelsbacher kon geen goede kwaliteit roze grapefruits krijgen in Mexico en heeft die gelukkig alsnog wel in Zuid-Afrika gevonden. Wat ons betreft een verdere verbetering door de meer typische, aangenaam zure, roze grapefruitsap-smaak!

Leverbaarheid nieuwe oogst

Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar te maken met leverbaarheids-problemen van sommige basisproducten. Dit is een gevolg van de overgang van de oude oogst naar nieuwe oogst. Leveranciers, en ook wij, zijn blij als ze door de oude oogst heen zijn en wachten op het vrijkomen van de nieuwe oogst. Het moment van leveren blijft grillig en loopt bijna altijd uit op vertraging. Zo ook nu. In de loop van de maand december verwachten we de belangrijkste producten weer volledig te kunnen leveren. Elk jaar weer een feestje!