"Flapjack-weer" tijdens NK op het Lauwersmeer

23-10-2012 09:00

Ingmar rondt een boei in één van de spannende wedstrijden op het Lauwersmeer

Het weekend van 13-14 oktober, was het laatste wedstrijd-weekend van het NK windsurfen. We hebben dit wedstrijd-seizoen Ingmar Daldorf gesponsord door hem te helpen gezonde en eerlijke producten te eten. Ingmar is opgegroeid op een biologisch-dynamische zorgboerderij en heeft een passie voor windsurfen en een passie voor biologisch eten. Zondag 14 oktober was de laatste wedstrijd-dag van een serie wedstrijdweekenden voor het NK. Sandra de Jong (onze webredacteur) ging naar het Lauwersmeer om Ingmar aan te moedigen. Hieronder een verslag:

“Toen ik aankwam in Oostmahorn, aan het Lauwersmeer was het droog, maar koud! Er stond een stevige wind (ongeveer windkracht 5) en het was zo’n elf graden. Toen ik over het meer keek, zag ik net de eerste windsurfer het meer op schieten en ik meende Ingmar al te herkennen. Aangekomen bij de “spot” (surfers-taal voor een plek om te surfen), kwam de surfer net terug naar de kant en het bleek inderdaad Ingmar te zijn. Na een enthousiaste begroeting, rende hij nog snel even naar de tent van de wedstrijd-organisatie om wat te vragen over de wedstrijd-baan.

Ondertussen maakte ik kennis met Andreas en Annemarie (de ouders van Ingmar), Sven (broer van Ingmar) en een aantal vrienden, waaronder Joris die samen met Ingmar is opgegroeid op de biologisch-dynamische boerderij en ook fanatiek windsurfer is.

langs de kant was het ook gezellig

Dik ingepakt stonden we met z’n allen naar het water te kijken om de boeien te zoeken om de wedstrijd-baan te snappen. De rode vlag ging omhoog bij het start-schip, wat betekende dat de start over vijf minuten zou zijn. Eén minuut voor de start, zagen we de surfers van achter het riet over het water aanstormen. De start is één van de moeilijkste onderdelen van de wedstrijd, want je moet natuurlijk niet te laat starten, maar zeker ook niet te vroeg. En een surfplank leg je niet in één seconde stil om een seconde later weer vol gas te gaan. Je moet dus heel goed inschatten wanneer je op welke afstand naar de startlijn begint te denderen, om daar op het goede moment aan te komen.

Een prachtig gezicht om de surfers zo vlak naast elkaar aan te zien komen en nog mooier om te zien dat Ingmar een prachtige start had, direct voorop lag en als eerste eindigde. Een mooi begin van de dag!

Ingmar op het Lauwersmeer

De tweede wedstrijd leek ook goed te gaan, hij eindigde tweede. Maar Ingmar bleek een regel overtreden te hebben, waar een mede-surfer handig op inspeelde door protest tegen hem in te dienen. Ook dat hoort bij wedstrijd-surfen en daarmee werd Ingmar laatste voor die wedstrijd.

Er was even een pauze en aardig verkleumd werden we door Andreas en Annemarie uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken in hun camper. Heel erg fijn om even uit de kou te zijn, koffie met warme melk te drinken en biscuitjes van Doves Farm geserveerd te krijgen. We hebben gezellig zitten praten over windsurfen en biologisch eten!

De tweede helft van de dag was nog kouder en de term "Flapjack-weer" werd door de toeschouwers verzonnen, omdat die goed leken te helpen tegen de kou. Ik had een paar doosjes meegenomen om uit te delen en ze gingen er goed in.

flapjacks smaken goed bij het koude weer

Samen met fotograaf Yuri (voor meer foto's, zie onze Facebook-pagina) heb ik nog een paar spannende wedstrijden gekeken en we namen daarna afscheid van Ingmar en zijn ouders. Ook al had Ingmar geen podiumplaats, het was super om hem in het echt op het water te zien en te zien hoe ontzettend hard hij kan surfen. En heel erg leuk om zijn ouders te ontmoeten en de verbondenheid met windsurfen, buiten zijn en biologisch eten te delen. En ik moet zeggen dat het wel weer ging kriebelen! Zo’n zes jaar geleden heb ik een paar jaar gesurfd. Ik denk dat ik komend voorjaar eens ga kijken of ik het nog kan…

Daarmee heeft Ingmar al één van zijn doelstellingen van dit jaar gehaald: mensen enthousiast maken voor het windsurfen. Zijn andere twee doelstellingen waren top-vijf varen op het NK en veel ervaring opdoen en analyseren zodat zijn prestaties blijven verbeteren.

Ingmar is uiteindelijk zesde geëindigd in de Formula discipline, een mooi resultaat. Over z’n elfde plaats in de Slalom is hij minder tevreden maar hij heeft veel geleerd van dit seizoen. Zo vertelde hij dat hij veel van zijn tactische fouten heeft gemaakt omdat hij te graag wil winnen en daardoor soms te roekeloos vaart. Ingmar wil daarom volgend jaar met meer rust proberen te varen.”

We kregen na afloop nog een berichtje van Ingmar: “Het was helemaal top om zo goed te kunnen eten. De tussendoortjes, de pasta’s van Castagno en meer producten zijn er bij mij hard doorheen gegaan. De mueslirepen van Doves Farm heb ik veel gegeten tussen het surfen door en de lekkere warme maaltijden na het surfen hebben me echt goed gedaan. Van de biologische voeding krijg ik genoeg energie om de hele dag te presteren. Hiervoor wil ik De Nieuwe Band bedanken!”