Warmonderhof-studenten op bezoek bij De Nieuwe Band

23-10-2012 08:00

De vierdejaarsstudenten van Warmonderhof, de enige opleiding voor biologische en biologisch-dynamische land- en tuinbouw, bezochten kort geleden De Nieuwe Band in het kader van hun marketinglessen. Joost Rijk (vierdejaars-student aan de Warmonderhof) doet verslag:

"We zijn op excursie geweest bij De Nieuwe Band in Marum bij Groningen, een coöperatieve groothandel in zo'n drieduizend biologische en biologisch-dynamische producten. De producten worden bij voorkeur gekocht van producenten die op een coöperatieve en/of fair trade grondslag werken, met als doelstelling dat er een eerlijke prijs betaald kan worden voor de producten. Er wordt vooral geleverd aan boerderij- en natuurvoedingswinkels, het liefst zo dichtbij mogelijk. Het is voor De Nieuwe Band belangrijk dat de consumenten weten waar de producten vandaan komen.

student van de Warmonderhof bekijkt een gedeelte van het magazijn

Nadat Allard ten Dam, één van de directieleden en één van de oprichters van het bedrijf, in de jaren '80 met een paar mensen in een oude garage is begonnen met zakken rijst af te vullen, is het bedrijf doorgegroeid tot een groothandel waar zo'n zeventig mensen werken. Mede door de groei van het bedrijf is de locatie al snel verplaatst en is het bedrijf nu gevestigd op een industrieterrein pal naast de A7.

Bij aankomst bij de groothandel zien we gelijk een grote poster waarop staat: "Al 25 jaar zien wij het grote in het kleine", op de poster zijn foto's van producenten vanuit allerlei landen zichtbaar. We worden hartelijk begroet en we worden met enthousiasme rondgeleid op het bedrijf. We gaan bij de drie hoofd-afdelingen van het bedrijf langs: het magazijn, de verpakkingsruimte en het kantoor.

Als eerste mogen we een kijkje nemen in het ruim opgezette magazijn waar order-pickers druk in de weer zijn met palletdragers. Deze magazijnmedewerkers hebben toch nog even tijd voor ons om uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Het wordt meteen duidelijk dat er ongelooflijk veel werk bij komt kijken om alle producten bij elkaar te krijgen en ten slotte op tijd bij de consumenten te krijgen.

Sietse legt uit hoe het verzamelen van orders gaat

Als we uitgekeken zijn in de hoge schappen van het magazijn nemen we een kijkje bij het verpakken van de verschillende producten. Veel gebeurd handmatig maar voor de grotere klussen is er een machine die het werk doet.

Terwijl de medewerkers hard door blijven werken lopen wij verder naar het kantoor waar iedereen druk bezig is achter de bureaus, er heerst een gezellige sfeer, maar je merkt dat het constant druk is. Er moet van alles tegelijk gebeuren. Zaken als in- en verkoop, marketing en klantenbinding gaat de hele dag door.

presentatie voor Warmonderhof-studenten

Rond het middaguur worden we getrakteerd op een heerlijke lunch in de kantine, bestaande uit uitsluitend biologische en biologisch dynamische producten uit het eigen assortiment. Niks ontbreekt, van een luxe mosterdsoepje tot aan net afgebakken brood. Terwijl wij genieten van het eten wordt er een filmpje aangezet over de voordelen van het samenwerken met fair trade boeren en telers over de hele wereld. Er is nog even tijd voor vragen, maar dan moeten wij ook weer vertrekken, de medewerkers staan de trappelen om de kantine in te gaan en ook te genieten van hun welverdiende lunch.

Het was een leuke en leerzame excursie. Het is een enthousiast bedrijf waar we met plezier op terug kijken. Wie weet komen wij als toekomstige boeren nog eens terug als leveranciers bij De Nieuwe Band!"

de studenten drinken koffie en thee en eten biscuitjes van Doves Farm