Samen steunen we XminY solidariteitsfonds

10-09-2012 08:30

Vind jij het soms ook zo lastig om te kiezen welke goede doelen je wilt ondersteunen? Misschien is XminY dan ook iets voor jou.

XminY is namelijk een solidariteitsfonds dat geld verdeelt onder groepen en organisaties. Per jaar steunen ze maar liefst tussen de 150 en de 200 groepen. Hele verschillende projecten die zorgvuldig door hen gekozen worden en die opkomen voor structurele maatschappelijke veranderingen en een meer rechtvaardige samenleving. Bij XminY werken deskundige vrijwilligers die aanvragen beoordelen aan de hand van duidelijke criteria. XminY kan haar werk alleen doen door de steun van voldoende donateurs. De Nieuwe Band heeft daarom een gedeelte van haar Goede-doelen-pot aan dit mooie solidariteitsfonds geschonken. We geven hen elk jaar 2000 euro, mede dankzij jullie!

X-min-Y ondersteunt bevolking Peru in protesten tegen goudmijn

Rutger van den Dool van Stichting XminY: ''"Met de steun van De Nieuwe Band en alle andere donateurs is XminY in staat om beginnende groepen en sociale bewegingen te steunen die strijden voor maatschappelijke, ecologische en economische verandering. Eén van de speerpunten van XminY is een eerlijke en duurzame voedselvoorziening. Hierom zijn we dan ook extra blij met de steun van De Nieuwe Band!"''

Kleine initiatieven voor mens, dier en natuur

XminY ondersteunt veel kleine, beginnende initiatieven die vaak te politiek gevoelig zijn voor de grotere fondsen. Het gaat om groepen die zich bijvoorbeeld inzetten voor een betere verdeling van de welvaart, rechten van seksuele minderheden, betere arbeidsomstandigheden, milieu en de positie van migranten. Kenmerkend voor de door XminY gesteunde projecten is het plaatsen van mens, dier en natuur boven economische belangen.

Gelijkwaardigheid en solidariteit

In de veertig jaar dat XminY ondertussen al bestaat, is er over de hele wereld een uitgebreid netwerk opgebouwd van groepen en organisaties. Het contact met die groepen is gebaseerd op gelijkwaardigheid en solidariteit.

In de visie van XminY kunnen problemen het beste 'van onderop' worden aangepakt. Juist lokale groepen en organisaties weten het beste op welke manier en met welke methoden maatschappelijke veranderingen nagestreefd kunnen worden en hoe de beste resultaten bereikt kunnen worden.

Zo heeft XminY bijvoorbeeld bewoners van Peru ondersteund in hun verzet tegen de uitbreiding van een goudmijn waardoor drie bergmeren met hun unieke eco-systemen zouden verdwijnen. Ook ondersteunen ze een prachtig keukenproject in Tarlabasi, een multiculturele buurt in Istanbul.

X-min-Y ondersteunt keukenproject in Turkije

Donateurs

Wil jij ook donateur worden of meer informatie over de projecten die zij ondersteunen? Ga dan naar de website van XminY.