Agar-agar en agarenta van BioVegan

01-06-2012 03:10

Agar-agar en agaranta van BioVegan zijn twee plantaardige vervangers voor gelatine. Ze zijn beide glutenvrij en veganistisch.

"Agar-Agar" komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een gelatine-achtige stof op basis van zeewier dat al sinds de vijftiende eeuw in Japan wordt gebruikt. In 1859 werd het in Europa geïntroduceerd als een typisch ingrediënt uit de Aziatische keuken. De agar-agar van BioVegan zit in poedervorm in een potje van 100 gram. De gebruiksaanwijzing staat op het potje: je hebt 2 gram agar-agar nodig voor 500 ml vloeistof.

BioVegan bindmiddelen

Agaranta is een mengsel van arrowroot en agar-agar. De arrowroot, een bindmiddel dat vaak wordt gebruikt voor het binden van soepen en sauzen, zorgt voor een zachter en flexibeler resultaat dan met alleen agar-agar. Bij het snijden (van bijvoorbeeld gelatinepudding) valt het minder snel uit elkaar. Als voorbeeld zie je op de voorkant van het pakje een groente-”jelly”. Een ander voordeel van agaranta is dat het makkelijk omrekenen is, als je een recept gebruikt waar gelatine als ingrediënt genoemd wordt: 1 gram agaranta staat gelijk aan 1 blaadje gelatine.

Beide geleermiddelen zijn geschikt voor koude en warme bereidingen.