Demeter granen en -vlokken van De Nieuwe Band

01-06-2012 10:00

demeter biologisch-dynamische granen en graanvlokken

Biologische gerst, haver, spelt en tarwe hadden we natuurlijk al heel lang. Nu hebben we ze ook in Demeter-kwaliteit!

Demeter

Producten met het Demeter-keurmerk zijn biologisch-dynamisch producten die door de stichting Demeter zijn gecontroleerd. Biologisch-dynamische producten voldoen aan alle biologische normen, en doen daar nog een schepje bovenop.

De extra hoge eisen die er aan Demeter-producten gesteld worden, gaan bijvoorbeeld over het dierenwelzijn, de omgang met de natuur en de vorm van het bedrijf en de invloed daarvan op de omgeving. Zo hebben bijvoorbeeld alle koeien horens, de bedrijven zijn zoveel mogelijk gemengd en het bedrijf heeft vaak ook andere functies dan alleen maar die van productiebedrijf. Bijvoorbeeld een sociale functie, zoals een zorgboerderij, een educatieve functie waarbij bedrijven zich openstellen voor publiek of een economische functie waarbij bedrijven groentepakketten of eigen producten verkopen.

Demeter granen van De Nieuwe Band

Granen

De gerst is van zeer goede kwaliteit en de korrels zien er prachtig uit. Het is van een speciaal ras, de zogenaamde “naaktgerst”, een oude gerstvariëteit die opnieuw verbouwd wordt. Kenmerkend voor deze soort is dat het omhulsel er tijdens het dorsen vanzelf afvalt en het daardoor niet meer mechanisch gepeld hoeft te worden. De gerstkorrels worden dus niet beschadigd door enige nabewerking en behouden hun kiemkracht en alle waardevolle voedingsstoffen. Deze gerst is afkomstig uit een Demeter-dorpsgemeenschap in Polen.

De Demeter- haver, -spelt, en -tarwe komen van de Spielberger Mühle. Deze haalt de granen uit de directe omgeving, van boerencoöperaties uit Unterland en Kraichgau (deelstaat Baden Württemberg).

Graanvlokken

Ook hebben we nu vier soorten graanvlokken, alle vier van Demeter-kwaliteit. Fijne havervlokken, groffe havervlokken, speltvlokken en vierkorenvlokken. Je kunt de vlokken gebruiken in bijvoorbeeld pap, muesli of brood.