Tonijn op water van Pan do Mar

01-02-2011 05:00

Sinds mei 2008 kiest De Nieuwe Band voor de duurzame vis van Pan do Mar. Pan do Mar betekent letterlijk “brood van de zee”. Het bedrijf wordt gerund door de familie Pérez Lafuente. Zij leggen zich al 80 jaar lang toe op het produceren van visconserven. De fabriek bevindt zich in Vilanova de Arousa, een kustdorpje aan de Atlantische kust van Galicië. Dit gedeelte van de Atlantische Oceaan is gezegend met een grote rijkdom aan vis en schaaldieren. De nabijheid van de fabriek bij het vangstgebied maakt het mogelijk om de vangst optimaal vers te verwerken.

Duurzame visserij

Pan do Mar heeft het redelijk en duurzaam bevissen van de zee, als uitgangspunt voor hun bedrijfsvoering. Ze kiezen hierbij voor kleinschaligheid en het in stand houden van de “kleine visserij” en de daarbij horende tradities, en kiezen bewust niet voor certificatie door MSC die volgens hen juist de “grote visserij” ondersteunt. Zo vissen ze volgens een diepgewortelde lokale traditie met kleine kustboten. Dit gebeurt met aangepaste netten en lijnen waarmee er gericht op specifieke vissoorten wordt gevist. De hoeveelheid en de grootte van de gevangen vis worden gereguleerd en gecontroleerd door relevante officiële instanties. De tonijn wordt met vislijnen gevangen en is gecertificeerd door Earth Island Institute.

tonijn op water van Pan do Mar

Skipjack-tonijn op water

Nieuw in het mooie vis-assortiment van Pan do Mar is skipjack-tonijn op water. Tonijn op water heeft een andere smaak dan tonijn in olie (de oliesmaak is niet vermengd met de tonijn, dus je kunt de smaak puurder noemen) en bevat uiteraard minder vet. De skipjack-tonijn is afkomstig uit de wateren rondom de Atlantische kust van West-Afrika, de Azoren en de Canarische eilanden.

Op de website van Pan do Mar kan je meer lezen over de herkomst van de vis en kun je filmpjes bekijken over de manier waarop o.a. de tonijn gevangen wordt.

broodje tonijn