Kookworkshop in Blijf-van-mijn-lijf-huis Toevluchtsoord

19-03-2012 12:00

Een paar maanden geleden kregen we van de Rode Kruis Studentendesk een verzoek of we een kookworkshop wilden ondersteunen die zij organiseerden. Deze kookworkshop was gericht op vrouwen die in Toevluchtsoord verblijven. Dit blijf-van-mijn-lijf-huis geeft opvang en onderdak aan mishandelde vrouwen en hun kinderen.

We wilden dit mooie initiatief graag ondersteunen. Claire Keizer (de kok linksonder op de foto) had een aantal lekkere en bijzondere recepten bedacht, waarvoor wij een aantal ingrediënten uit ons assortiment hebben geschonken om de organisatie te helpen bij dit inspirerende project.

Hieronder een verslag van de workshop door Fleur Edens, van de Rode Kruis Studentendesk. Vanwege de privacy van de vrouwen zijn deze niet herkenbaar in beeld gebracht. Alleen de kok en de mensen van de Studentendesk zijn herkenbaar in beeld.

samen biologisch koken

Een leerzame, leuke kookworkshop met puur biologische producten!

Al een poosje speelden wij, de Studentendesk van het Rode Kruis, met het idee om een kookworkshop te organiseren voor een kwetsbare groep in de samenleving. Samen met Claire Keizer, eigenaresse van de Hete bliksem en tevens kok, organiseerden wij de kookworkshop voor de vrouwen uit Toevluchtsoord. De producten die wij hierbij gebruikten werden gegeven door De Nieuwe Band.

Al bij binnenkomst om 9 uur in de ochtend stonden in een aparte ruimte alle producten van De Nieuwe Band al uitgestald om gebruikt te worden. Kijkende naar alle producten beloofde het al een bijzonder menu te worden! Een kwartiertje later begonnen de vrouwen de keuken binnen te druppelen en Claire begon met het uitleggen van de gerechten die we gingen maken. We gingen onder andere knoflooksoep, spaanse gehaktballetjes, kleurige rijstsalade met basmatirijst en pittige eieren maken. De kookgroep bestond uit ongeveer 15 vrouwen en nog twee kinderen die ook thuis waren. Gedurende de hele kookworkshop was er nog wat aanloop van enkele nieuwsgierige vrouwen.

samen biologisch koken

Toen het startsein gegeven was ging iedereen op zoek naar de benodigde producten en begon het koken. Al vrij snel kon je heerlijke geuren opsnuiven en was het ontzettend gezellig!
De vrouwen waren heel enthousiast tijdens het koken: ''"Gehaktballen maakte ik thuis ook altijd, ik ben daar heel goed in!"''
Tijdens het koken kwamen de vrouwen er achter dat alles biologisch was, wat meteen in goede aarde viel ''"Die appelsap vind ik veel lekkerder dan normale!"'' Verder zorgden de biologische producten ook voor verhalen van de vrouwen. Zo vertelde een vrouw uit Suriname dat ze vroeger ook altijd veel kookte met biologische producten die ze uit haar eigen tuintje haalde en dat ze dat echt wat vond toevoegen aan het eten.

Toen iedereen al ruim drie uur druk bezig was in de keuken werd beneden de tafel gedekt en zou iedereen (de vrouwen die niet mee kookten, het personeel, etc.) mee mogen lunchen.Toen eenmaal alles op tafel stond zijn we met zijn allen gaan lunchen. Iedereen was aan het genieten van het heerlijke eten en tegelijkertijd supertrots dat we het zelf hadden gemaakt!

Al met al was het een fantastische, indrukwekkende dag. De vrouwen hebben een leuke dag gehad en even niet aan hun zorgen gedacht. Dit is mede mogelijk gemaakt door zowel Claire Keizer als De Nieuwe Band.

- Fleur Edens, Rode Kruis Studentendesk -