Dubbele premie voor boeren Fairtrade-basmatirijst

03-01-2012 09:00

Vanaf januari zal er geen Fairtrade-logo meer op de verpakkingen van onze basmatirijst staan. We blijven de rijst wel Fairtrade inkopen. De Indiase boeren zullen zelfs een dubbele Fairtrade-premie van ons gaan ontvangen én de prijs van een pakje rijst gaat aanzienlijk omlaag! We leggen graag uit hoe dit in elkaar zit.

basmatirijst van SunStar

Onze basmatirijst is al vanaf het begin Fairtrade gecertificeerd. De boeren ontvangen per kilo zo’n 5 cent extra als Fairtrade-premie. Twee jaar geleden besloten we het Fairtrade-logo op onze verpakking te vermelden, om het product als Fairtrade-product duidelijk herkenbaar te maken. Om het Fairtrade-logo in Nederland op de verpakking te mogen vermelden moeten we echter 6 cent per kilo aan de controle-organisatie FLO afdragen en 9 cent per kilo aan de Max Havelaarstichting in Nederland, die zich onder meer inzet voor de algemene promotie van het keurmerk. Door die 15 cent extra mochten we het logo op de verpakking vermelden, maar werden we wel het duurste merk biologische basmatirijst.

De zo ontstane hogere verkoopprijs maakt de rijst minder aantrekkelijk om te kopen. De verhouding tussen premie aan de boeren en afdracht aan de controle- en marketingorganisaties is daarmee voor ons uit balans. Hierdoor schieten we ons eigenlijke doel voorbij: het zo veel mogelijk verkopen van deze heerlijke rijst, om zo de Fairtrade-boeren te ondersteunen.

Geen logo, dubbele premie voor de boeren

Dit alles heeft ons doen besluiten te stoppen met het logo op onze verpakkingen en tegelijkertijd onze prijzen aanzienlijk te verlagen. De boeren van de Federation of Small Farmers of Khaddar Area in India blijven van ons de Fairtrade premie ontvangen. We hebben bovendien besloten 1% van onze omzet over de basmatirijst extra af te dragen aan de Federation. Per saldo betekent dit bijna een verdubbeling van de Fairtrade-premie die bij de boeren terecht komt. Als bijkomend gevolg van de lagere verkoopprijs (1 kilo bruine basmatirijst voor 3,99) verwachten we meer basmati-rijst te kunnen verkopen waardoor de boeren zelf uiteindelijk ook meer zullen verdienen. En daarvoor is uiteindelijk toch destijds het Fairtrade-label in het leven geroepen!