Bijzondere rozijnen en gojibessen

03-01-2012 12:00

Gedroogde vruchten zijn heerlijk om zo te eten, om door de muesli te doen of door bijvoorbeeld cake of muffins. We hebben nu een aantal nieuwe en heel bijzondere soorten: (biologische!) gojibessen en twee unieke en erg lekkere rozijnen-soorten: Black beauty- en bruine Manuka-rozijnen.

gedroogde vruchten

Silk Road Organic Foods

Deze rozijnen en goji-bessen zijn afkomstig van Silk Road Organic Foods in Oezbekistan, een bedrijf dat zich volkomen gespecialiseerd heeft in de productie en verwerking van biologisch fruit en noten.Het bedrijf is in 2003 opgezet door het Oostenrijkse familiebedrijf Marap dat biologische grondstoffen naar alle delen van de wereld exporteert.

Silk Road Organic Foods bevindt zich vlakbij één van de oudste steden ter wereld, Samarkand. Deze drieduizend jaar oude stad was een belangrijk knooppunt van de zijderoute en kent een roemrijk verleden als bruisende handels- en ontmoetingsplek. De regio rondom de stad is zeer gunstig voor het biologisch verbouwen van vruchten: de grond of beplanting is hier nooit in aanraking geweest met pesticiden of bestrijdingsmiddelen en de zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar!

CO2-neutraal

De droogtunnels zijn zo ingericht dat de vruchten altijd vers verwerkt kunnen worden, wat voor weer het ook is. Ze worden in de (open) tunnels in de zon te drogen gelegd, maar als het slechter weer is, gaan de tunnels dicht en wordt er warme lucht in geblazen. Marap heeft flink geïnvesteerd in deze (‘s werelds grootste!) drooginstallatie die alleen gebruik maakt van zonne-energie en bio-massa. Daarmee zijn ze erin geslaagd Silk Road Organics volkomen CO2-neutraal te laten werken.
In het filmpje hieronder zie je de gigantische drooginstallatie die op zonne-energie werkt.

Ondersteuning van boeren

Marap investeert ook in de plaatselijke, kleinschalig werkende boeren. Zo hebben ze onlangs 20.000 gojibesstruiken aangeplant om de productie en zo ook het inkomen van de boeren te vergroten. Ook hebben een aantal boeren zich, aangemoedigd door hun investeringen, georganiseerd in een boeren coöperatief (Turkiston Gulba), waardoor ze nu Fairtrade-premies ontvangen voor hun producten.

Gojibessen

Gojibessen waren tot nu toe moeilijk biologisch verkrijgbaar. We zijn dan ook blij dat we deze goede kwaliteit hebben kunnen vinden en jullie deze nu aan kunnen bieden!
De populariteit van deze roodgekleurde zoetzure besjes is al jaren enorm aan het stijgen vanwege de positieve uitwerking op lichaam en geest die er aan wordt toegeschreven. Ze vervullen een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunde en worden ook wel de "happy berries" genoemd, vanwege hun blijdschap bevorderende en stressverminderende eigenschappen.Gojibessen zitten vol anti-oxidanten, waaronder vitamine C. Daarnaast bevatten ze veel selenium, germanium, proteïnen en andere waardevolle vitamine en mineralen. Ze hebben een hele bijzondere smaak en kunnen verwerkt worden in smoothies, zelfgemaakte muesli, of zó uit het zakje gegeten worden.

De Gojibessen zijn een mooie aanvulling op onze populaire serie gedroogde bessen.

goijibessen

Black beauty-rozijnen

Dit is een oude rozijnenvariëteit die vroeger langs de zijderoute overal te vinden was en geroemd werd om haar mooie, zwart glanzende uiterlijk. In de loop der tijd echter waren ze, zoals zoveel oude rassen, zo goed als verdwenen. Silk Road Organic Foods is ze nu opnieuw gaan verbouwen en het resultaat mag er zijn: grote en heerlijk zoete rozijnen met een volle smaak.

Manuka-rozijnen

De rozijnen zijn hier met veel plezier geproefd! Ze zijn groot, intens zoet en hebben een stevige bite. Ze zijn bovendien knapperig van binnen vanwege de gedroogde pitjes. Velen zullen de Manuka-rozijn misschien associëren met Manuka-honing. De rozijn heeft weinig te maken met de Manuka-struik, maar is er wel naar genoemd omdat de rozijn zo heerlijk honingzoet smaakt en vanwege haar mooie goudbruine kleur. Bovendien lijkt de rozijn in je mond te smelten, net als honing. Echt een natuurlijk snoepje!