Traditionele Japanse specialiteiten van Clearspring

sushi
De Japanse keuken staat bekend om haar verfijnde smaken en de zorgvuldige presentatie van gerechten. In de Japanse keuken moet alles met elkaar in harmonie zijn: de ingrediënten van een gerecht, de combinatie van gerechten, de presentatie en de omgeving. Eten in Japan is meer dan smaak alleen!

UNESCO heeft dan ook niet voor niets twee jaar geleden de Japanse eetcultuur (ook wel “Washoku” genoemd) tot werelderfgoed uitgeroepen. Een belangrijke basis van Washoku ligt in de waardering voor de natuur. Japanse gerechten zijn vers, er wordt vooral met seizoensproducten gewerkt en het is belangrijk om de natuurlijke smaken van de ingrediënten tot hun recht te laten komen. De smaken zijn puur en complex tegelijk en gebaseerd op eeuwenoude tradities.

Clearspring: liefde voor Japanse voeding

Dat die Japanse culinaire tradities het waard zijn om beschermd te worden vindt ook Clearspring, een Engels bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in traditionele Japanse producten. De oprichter Christopher Dawson, raakte in de jaren zeventig geïnteresseerd in Japanse voeding. Hij raakte zo bevlogen, dat hij besloot zijn hart te volgen en naar Japan af te reizen om daar te gaan werken bij een bedrijf, gespecialiseerd in traditionele Japanse producten.

Voor zijn werk reisde Christopher door heel Japan en leerde veel producenten kennen. Omdat hij de producenten en hun familie vaak bezocht, ontstonden er hechte vriendschappen tussen Christopher en deze vooral kleinschalig werkende producenten. Na 20 jaar besloot Christopher terug te keren naar Engeland en Clearsrping op te richten, om deze bijzondere Japanse producten ook in Europa aan te kunnen bieden.

traditionele houten misovaten

Economische stabiliteit en bescherming van eeuwenoude tradities

Dat de producten van Clearspring hier verkrijgbaar zijn, is niet alleen fijn voor ons en onze eettafel. Het is ook van groot belang voor de Japanse producenten. Want hoe traditioneel een land als Japan ook is, veel Japanners kopen tegenwoordig vooral goedkoop en massaal geproduceerde voeding. Clearspring helpt ambachtelijk werkende producenten door ze economische stabiliteit te bieden en te ondersteunen bij het in stand houden van eeuwenoude tradities.

De Japanse producten van Clearspring zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Alle producten zijn 100% biologisch, plantaardig en suikervrij en elk product is afkomstig van ambachtelijk werkende producenten die volgens traditionele recepten werken. Sommige producten worden gemaakt volgens recepten die al 200 tot 500 jaar oud zijn!

Bekroonde authentieke smaken

De “Great Taste Award” is een belangrijke Engelse prijs die wordt toegekend aan producten die opvallen wat betreft smaak en kwaliteit. Clearspring heeft al veel van deze en andere prijzen in de wacht gesleept. Sterker nog, er zijn maar weinig producten van Clearspring die nog niet bekroond zijn met een culinaire prijs.

Clearspring heeft veel en bijzonder gevarieerde Japanse producten. Probeer bijvoorbeeld eens de gemakkelijke instant misosoep, die in 2007 de Spijsprijs won. Jury-lid en chefkok Pierre Wind, zelf een misosoepliefhebber, meldde toen verheugd: ''"Je zou haast zeggen dat ie vers is. Deze soep smaakt toppie."'' Een aanrader voor een gemakkelijk en gezond tussendoortje!
Ook de vele noodles die Clearspring in het assortiment heeft, zijn heel populair. Probeer bijvoorbeeld eens de Ramen Noodle-soep met gember of soja: heerlijk van smaak en in 4 minuten klaar. Of de unieke Silk Tofu, zo zacht dat je 'm kunt gebruiken als vervanger voor melk-producten om bijvoorbeeld een veganistische choco-mousse te maken. Maar ook heerlijk om door geroerbakte groenten te verwerken of in je misosoep.

instant noodle-soep van Clearspring

Umeboshi van de familie Sogawa

Een ander voorbeeld van een typisch Clearspring-product is de umeboshi van Clearspring. Deze wordt gemaakt door de Sogawa-familie in het dorpje Ryujin in Wakayama. De familie heeft hier hun eigen boomgaard, waar ze de pruimen plukken als ze nog stevig en groen zijn. De pruimen worden daarna volgens traditionele methodes gepekeld en gefermenteerd.

Eerst worden ze bestrooid met zeezout en een maand lang gepekeld. Daarna worden ze nog een week te drogen gelegd, waarna ze op kleur en smaak worden gebracht door ze een week lang in pruimenazijn met shisoblad te leggen. Vervolgens laten ze de umeboshi nog een jaar rijpen in houten vaten. Het resultaat mag er zijn: zachte, zilte, lichtroze, tongprikkelende smaakmakers. Heel anders dan de meeste (niet-biologische) umeboshi: die worden vaak bewerkt met scherpe azijnen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en geraffineerd zout, en zijn al na een paar weken klaar.

center

Sushi

Het meest bekende Japanse gerecht is sushi, wat eigenlijk als belangrijkste kenmerk heeft dat het een bepaalde manier is om rijst op smaak te brengen met belegen rijstazijn. De oorsprong van sushi ligt in een eeuwenoude manier van vis bewaren. Rauwe vis werd in een gesloten pot tussen zout en rijst geperst en op die manier gefermenteerd, waarna je het na enkele maanden kon eten en heel lang kon bewaren. Deze sushi-soort heet Oshi sushi en wordt nog steeds gemaakt. In de 18e eeuw liet een Japanse chef voor het eerst het fermentatie-proces achterwege en zo ontstond de ons meer bekende Nigiri sushi.

Je kunt sushi met allerlei verschillende ingrediënten maken en Clearspring heeft daar de perfecte ingrediënten voor, zoals nori, ingelegde gember en allerlei fantastische sauzen om de sushi mee op smaak te brengen. Probeer bijvoorbeeld eens de frisse bruine rijstazijn en de elegante mikawa mirin! Bij onze recepten vind je een uitleg om zelf sushi te maken, probeer het eens!

zelf sushi maken met Clearspring

Harmonie, respect, zuiverheid en stilte

Thee is de nationale drank van Japan en wordt bijna bij elke maaltijd gedronken. Clearspring heeft meerdere theesoorten en een mooi voorbeeld is de groene thee met matcha. Deze thee wordt gemaakt door een poeder te maken van gedroogde matcha, een bijzonder fijne en zeldzame groene-theesoort. Matcha wordt traditioneel gebruikt als onderdeel van de beroemde Japanse theeceremonie die berust op de vier basisprincipes harmonie, respect, zuiverheid en stilte. Ook wordt de thee door boeddhistische monniken gebruikt om geconcentreerd en aanwezig te blijven tijdens het mediteren.

De matcha thee van Clearspring komt uit Uji, een regio in de heuvels rondom Kyoto die erom bekend staat dat daar de allerbeste thee gemaakt wordt. De fijnste, jonge blaadjes worden geplukt, gedroogd en tot een fijn poeder gemalen.

Japanse theeceremonie