Producenten

De mooie en lekkere producten die we als groothandel aan winkels en horeca verdelen, worden aan ons geleverd door ruim 200 kleinere en grotere producenten uit verschillende landen. Veel producenten leveren ons al vele jaren en we vinden een open en gelijkwaardige samenwerking heel belangrijk.

We willen je graag met zoveel mogelijk producenten kennis laten maken en je vertellen waarom wij voor deze producenten kiezen. Neem daarom eens een kijkje bij de onderstaande producentenportretten en lees bijvoorbeeld waar de basmatirijst van De Nieuwe Band vandaan komt of hoe de Italiaanse pasta van Castagno gemaakt wordt.

Kapucijners uit Groningen

biologische kapucijners uit Groningen
Kapucijners zijn typisch Nederlandse peulvruchten en worden al eeuwenlang gegeten. Voor de boer zijn bonen een prachtig gewas, want ze brengen tijdens de groei essentiële stikstof in de bodem. Onze kapucijners worden geteeld door Piet van Zanten uit het Groningse Garmerwolde. Hij en zijn vrouw zijn steeds bewust op zoek naar het terugbrengen van oude en typisch Groningse rassen. "Ik voel het als mijn opdracht om ieder jaar weer samen met de natuur een goed gewas voort te brengen"


Walnoten uit Moldavië van De Nieuwe Band

walnoten uit Moldavie
Walnotenbomen groeien over de hele wereld. Daarbij verschillen ze onderling enorm in smaak, afhankelijk van hoeveel zon de bomen krijgen in de zomer. De meeste walnoten die je in de winkel ziet komen uit India of Californië, maar onze walnoten komen uit Europa, uit Moldavië om precies te zijn. Wij kiezen voor dit Oost-Europese land omdat de voedselkilometers hiermee beperkt zijn en de walnoten van een mooi project afkomstig zijn. De producent werkt samen met zo’n 2500 kleine boeren en met ongeveer 100 walnotenkraaksters. De walnotenboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun noten en de notenkraaksters werken onder hele goede arbeidsomstandigheden


Cashewnoten van De Nieuwe Band

cashewnoten doppen bij Achal
Als je in de bio-winkel bent en je ziet vergelijkbare producten van verschillende merken, denk je misschien al snel dat ze alleen een andere merknaam hebben en verder hetzelfde zijn. Toch zijn twee dezelfde biologische producten van een ander merk soms heel verschillend. En dat geldt ook voor cashewnoten! Omdat er op een etiket maar weinig ruimte is om over de herkomst van een product te vertellen, vertellen we je op onze site graag wat onze cashewnoten anders maakt.


Turkse abrikozen van De Nieuwe Band

kinderen bij het meer van Tekelioglu
Abrikozen staan bekend om hun frisse, zoete smaak en hun prachtige zacht-oranje huid. De vrucht komt oorspronkelijk uit het noordoosten van China en wordt tegenwoordig in veel landen geteeld. Turkije is het belangrijkste abrikozenland, maar liefst 85 tot 90% van alle gedroogde abrikozen ter wereld komen hier vandaan.

De belangrijkste streek voor het telen van abrikozen is Malatya, een hoogvlakte in het zuidoosten van Turkije. Overal in het landschap zie je prachtige abrikozenboomgaarden. In het voorjaar als een witrose bloesemzee, in de zomer als indrukwekkende gele vlaktes van abrikozen die overal op doeken in de zon liggen te drogen. Toen wij op zoek gingen naar een producent voor onze gedroogde abrikozen, was dus vanzelfspreken om naar Malatya af te reizen.


Costa Ricaanse oersuiker van De Nieuwe Band

center
Welmoed Wijma, medewerker Marketing & Communicatie bij De Nieuwe Band, ging begin dit jaar op reis naar Costa Rica. Ze bezocht daar Assukkar, het bedrijf waar onze oersuiker vandaan komt.

"Terwijl we 's ochtends nog op 3000 meter hoogte zaten, uitkijkend op een rokende vulkaan, gehuld in mist en nevel en klappertandend van de kou, rijden we nu na een lange afdaling de aangenaam warme Turrialba-vallei in: een lieflijk, glooiend landschap met de warme gloed van honderden oranje bloeiende (koraal)bomen, frisgroene varens, palmbomen en heel veel suikerrietvelden."


Traditionele Japanse specialiteiten van Clearspring

center
De Japanse keuken staat bekend om haar verfijnde smaken en de zorgvuldige presentatie van gerechten. In de Japanse keuken moet alles met elkaar in harmonie zijn: de ingrediënten van een gerecht, de combinatie van gerechten, de presentatie en de omgeving. Eten in Japan is meer dan smaak alleen!

De Japanse producten van Clearspring zijn daarom ook van uitzonderlijk goede kwaliteit. Alle producten zijn 100% biologisch, plantaardig en suikervrij en elk product is afkomstig van ambachtelijk werkende producenten die volgens traditionele recepten werken. Sommige producten worden gemaakt volgens recepten die al 200 tot 500 jaar oud zijn!


Italiaanse rijst van De Nieuwe Band

Giancarla en Giovanni van Riseria Provera
Als we aan rijst denken, zien we vaak de reclamebeelden voor ons van exotische rijstvelden in verre landen als Indonesië en Thailand. Maar wist je dat de meeste rijst van De Nieuwe Band uit Italië komt? En dan niet alleen de typisch Italiaanse risotto, maar ook soorten als zilvervliesrijst, rode rijst en snelkookrijst.

Onze Italiaanse rijst komt uit de Po-vlakte in Noord-Italië. Dit vlakke gebied aan de voet van de Alpen is hét rijstgebied van Italië. Toen we zo’n 15 jaar geleden op zoek gingen naar een rijst-producent om mee samen te werken, ging Allard ten Dam (medeoprichter van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) op bezoek bij een aantal rijstmolens. Hij was direct heel enthousiast over Riseria Provera, een familiebedrijf dat al vier generaties gerund wordt door de familie Provera.


Italiaanse tomatensauzen van De Nieuwe Band

Marc van Terre di Sangiorgio met hun Demeter-tomaten
Toen wij voor onze serie tomatensauzen op zoek gingen naar een producent om mee samen te werken, kwamen we al snel uit bij de mensen van het Italiaanse Terre di Sangiorgio.
Terre di Sangiorgio is in 1990 opgericht door Mattheo Gubbay, zoon van een boerenfamilie. Zijn ouders werkten altijd al biologisch-dynamisch en vooral zijn moeder was heel zorgzaam voor het land en de bodem. Haar uitgangspunt was: ''"Zorg voor het land, zoals je voor jezelf zorgt."'' Deze filosofie is Mattheo met de paplepel ingegoten en het was voor hem dan ook vanzelfsprekend om op deze manier verder te boeren.