Gemberstukjes van De Nieuwe Band

08-11-2010 12:00

Deze gesuikerde gemberstukjes werken verwarmend en smaken licht zoet en pittig. Ze zijn dan ook heerlijk om zo uit het pakje te eten. De gemberstukjes zijn niet alleen een lekker tussendoortje, maar ook heel lekker om te gebruiken toetjes en gebak (chocolademuffins of appeltaart met gemberstukjes!), en in (Aziatische) soepen of salades.

appeltaart met gember

De verpakking van deze gember is, net als die van onze citroen- en sinaasappelsnippers, van PLA. Dit is een materiaal dat van plantaardig zetmeel gemaakt wordt en dus zo bij het groente- en fruitafval kan.

Deze gesuikerde gemberstukjes worden gemaakt van jonge gemberwortels, oftewel “stem”(stengel)gember. Na het oogsten van de wortels, wordt de gember gereinigd en tijdelijk opgeslagen in zoutwatertanks. Het konfijtproces begint met het afspoelen van het zoute water en het in stukjes snijden van de gember. Daarna worden de stukjes in siroop gekonfijt, waarbij het suikerpercentage geleidelijk wordt verhoogd. Dit proces duurt ongeveer tien dagen. Konfijten met suiker is net als pekelen met zout, een vorm van conserveren.

gemberstukjes