Heerlijke biologische mediterrane delicatessen

28-05-2017 12:00

mediterrane bioogische delicatessen van Sicilie

Superlekker, deze Siciliaanse anti-pasti en groentespreads! Eerlijke, mediterrane smaken in handzame glazen potjes. De gegrilde groente is erg lekker om zo te eten en alle soorten zijn perfect bij een salade, met een stukje brood, op crackers of bij pasta. Fijne producten om in je keukenkastje te hebben voor de komende zomer!

Alsof je op een terrasje op Sicilië zit...

Deze lijn Siciliaanse anti-pasti van Native is in meerdere opzichten bijzonder. Het zijn rijke, typisch mediterrane smaken, en alle producten worden gemaakt van groente die niet “mooi”genoeg is (dus krom, te groot, te klein of met plekjes) om als verse groente verkocht te worden. Maar ook deze groente is natuurlijk nog steeds van hele goede kwaliteit en daarom maakt de Siciliaanse coöperatie Ecofruit er deze lekkere producten van! Pure smaken om echt van te genieten, alsof je op een terrasje op Sicilië zit...

Intensieve samenwerking met Siciliaanse boeren

samenwerking met Siciliaanse boeren
Native wordt geproduceerd door Ecofruit, een bedrijf dat zich vlakbij de Italiaanse hoofdstad Palermo bevindt. Ecofruit werd in 1991 opgericht door Siciliaanse boeren die al generaties lang het land bewerkten en zich zorgen maakten over milieukwesties. Ze besloten samen te werken, zo weinig mogelijk chemische middelen te gebruiken en sloegen de handen ineen om samen hun producten te vermarkten. Ze stapten al snel volledig over op biologische landbouw. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een coöperatie waarbij meer dan 450 Siciliaanse boeren zijn aangesloten. Ecofruit werkt nauw samen met alle boeren en houdt zich ook bezig met onderzoek en innovatie van karakteristieke Siciliaanse groente- en fruitrassen, en het terugbrengen van oude rassen die in de loop der tijd verloren zijn gegaan.

Sicilië in de lente

Wij bezochten Ecofruit afgelopen maart, toen het net lente was op Sicilië. Alles was prachtig groen en de heuvels waren bezaaid met fluorescerend gele bloemen. Op weg naar Ecofruit reden we langs prachtige landschappen en we zagen heel veel citroenbomen, met op de achtergrond de rokende vulkaan Etna.

Maart is hét citrusseizoen op Sicilie, zo werd ons uitgelegd toen we aankwamen bij Ecofruit. We zagen vrachtwagens vol met citroenen gelost worden. Het fruit werd vervolgens gewassen en met de hand geselecteerd. Van de citroenen en sinaasappels met “lelijke plekjes” wordt marmelade en jam gemaakt, want deze kunnen niet gewoon verkocht worden, zo legde Lucia (medewerker export bij Ecofruit) ons ter plekke uit.

Ecofruit exporteert hun groente en fruit o.a. naar de rest van Europa, en omdat Europeanen geen “lelijke” groente of fruit willen, verwerken ze de kromme, te kleine en de anderszins afwijkende exemplaren verder tot mediterrane lekkernijen. Van het fruit wordt marmelade en van de groenten worden anti-pasti, sauzen en groentespreads gemaakt.

biologische teelt

Lokaal geteeld, lokaal verwerkt

De groenten voor deze Native spreads en anti-pasti worden vooral in West- en Zuidoost-Sicilië geteeld, vertelt Lucia verder. Net als het fruit wordt ook deze groente rechtstreeks naar Ecofruit gebracht, bij binnenkomst gewassen en met de hand geselecteerd. Een paar kilometer verderop is een kleine werkplaats, waar de groenten verder verwerkt worden tot de Native anti-pasti en groentespreads. Hiervoor gebruikt Ecofruit alleen lokale ingrediënten, waaronder hun eigen olijfolie. Ook in deze werkplaats mogen we even rondkijken. De tanks met Siciliaanse olijfolie zien we meteen na binnenkomst al staan in de hal van werkplaats, een mooi gezicht! De olijfolie wordt hier ter plekke afgetapt en verwerkt in de gegrilde groenten en groentespreads.